Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa och gröna i Österrike utlovar ekologiskt skattesystem, skydd av klimat och gränser samt åtgärder mot politisk islam

Från 2020
Uppdaterad 02.01.2020 21:26.
Sebastian Kurz och Werner Kogler
Bildtext Sebastian Kurz och Werner Kogler skakar hand efter att ha presenterat sitt regeringsprogram
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det konservativa partiet ÖVP och De gröna har enats om om att bilda en ny regering Österrike. I dag presenterades regeringsprogrammet.

ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz blir förbundskansler, och han bildar nu – efter att tidigare ha regerat tillsammans med högernationalister – en koalition med De gröna. Det är första gången som De gröna är med i en regering i Österrike.

Regeringsförhandlingarna har varit långa och svåra, men enligt Kurz lyckades man nå ett resultat där båda partiernas viktigaste målsättningar förverkligas.

- Vi har medvetet förenat det bästa i de båda världarna, sade Kurz då regeringsprogrammet presenterades.

"Mer ekologiskt skattesystem"

Skattebördan ska lättas för arbetande människor.

– Det går att lätta på skattebördan och samtidigt göra skattesystemet mer ekologiskt, sade Kurz i dag.

Enligt den nya regeringen ska Österrike vara klimatneutralt år 2040 vilket är tio år tidigare än det mål som EU har satt upp.

De grönas partiordförande Werner Kogler lovar att det ska införas ett pris för koldioxidutsläpp. Flygandet ska bli dyrare och tågresorna billigare.

Den nya regeringen säger sig vilja "skydda klimatet och landets gränser".

"Åtgärder mot illegal migration och politisk islam"

Enligt regeringsprogrammet ska regeringen vidta åtgärder mot illegal migration och mot "politisk islam". Det kommer bland annat att införas ett förbud för elever under 14 år att bära slöja i landets skolor. (I dag är åldersgränsen 10 år).

De konservativas Sebastian Kurz sade i dag att det krävs "åtgärder mot olaglig migration för att trygga landets säkerhet, den sociala ron och den österrikiska identiteten".

Enighet efter tre månaders försök

Sebastian Kurz parti ÖVP och De gröna nådde sin överenskommelse cirka tre månader efter att ÖVP klart segrade i parlamentsvalet i september.

Österrikes regering föll i maj 2019 efter att det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ drabbats av skandaler. FPÖ:s nya ledare har anklagat Sebastian Kurz och ÖVP för att leda landet vänsterut för att få till stånd en ny regering.

Den 33-åriga Kurz återgång till makten ger honom titeln världens yngsta regeringschef. Det betyder att Finlands 34 år gamla statsminister Sanna Marin förlorar titeln.

Diskussion om artikeln