Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katalanskt parti ser ut att äntligen kunna ge Spanien en ny regering

Från 2020
Podemos ledare Pablo Iglesias och PSOE:s ledare Pedro Sánchez 30.12.2019
Bildtext Podemos ledare Pablo Iglesias och PSOE:s ledare Pedro Sánchez får nu det stöd de behöver för sin regering. 30.12.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Det katalanska separatistpartiet ERC har beslutat att inte rösta emot socialistpartiets ledare Pedro Sánchez då han söker förtroende för en vänsterkoalition i Spanien.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) är nu redo att stöda Socialistpartiet PSOE och vänsterpartiet Podemos vilket innebär att partierna tillsammans får en tillräckligt stor majoritet.

Nöjda katalaner efter möte 2.1.2020. Pere Aragones t.v.  och Gabriel Rufian t.h.
Bildtext Nöjda katalaner efter möte 2.1.2020. Pere Aragones t.v. och Gabriel Rufian t.h.
Bild: AFP / Lehtikuva

En ny regering kan troligen bildas inom kort. Omröstningen om en ny regering torde ske nästa vecka.

Sánchez har gått med på en "öppen dialog" och en del eftergifter i fråga om katalanskt självbestämmande vilket alla inte ser med blida ögon på.

Instabila regeringar i många år

Spanien var utan en egentlig regering under den största delen av år 2019 efter två val som inte ledde någon vart.

Spanien har haft problem med att upprätthålla stabila regeringar sedan 2015 då en rad mindre partier dök upp på den politiska kartan i finanskrisens kölvatten. Det ledde till fyra val under lika många år.

Den spanska konstitutionen går inte med på att regioner bryter sig ut, och den katalanska självständighetsrörelsen - inklusive en förbjuden folkomröstning 2017 - under de senaste åren har lett till den värsta politiska oron i Spanien på flera decennier.

Diskussion om artikeln