Irans toppkommendör Qasem Soleimani dödades i amerikansk attack i Bagdad
Den berömda iranska militärkommendören Qasem Soleimani och den irakiska milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis har dödats i en flygattack på den internationella flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad. USA tog på fredag morgon på sig skulden för morden.
Qasem Soleimani ledde det iranska Islamiska revolutionsgardets specialenhet al-Quds brigader och han betraktades som en av Irans och hela Mellanösterns mäktigaste män.
- Revolutionsgardet meddelar att den ärade, strålande islamiska kommendören, haj Qasem Soleimani har lidit martyrdöden i en amerikansk attack i morse, meddelade Irans statliga tv.
Enligt iranska medier utfördes attacken med amerikanska stridshelikoptrar som avfyrade missiler mot Soleimanis och Muhandis konvoj då den skulle lämna flygplatsen.
För shiamuslimer i Mellanöstern var Soleimani James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga, allt i ett
Muhandis var vicekommendör för de irakiska shiamuslimernas mäktiga milisorganisation Hashed al-Shaabi, som har nära kontakter till Iran. Totalt dödades åtta personer i attacken mot bilkonvojen på flygplatsen.
- Hasheds biträdande kommendör Abu Mahdi al-Muhandis samt al-Qods kommendör Qasem Soleimani har dödats i en attack mot deras bilar på Bagdads internationella flygplats, säger Hashed i ett kort uttalande.
Hashed al-Shaabi är en paraplyorganisation för shiamuslimska milisorganisationer, som numera officiellt ingår i Iraks väpnade styrkor. Hashed bildades år 2014 för att kämpa mot den sunnimuslimska terrorgruppen IS och den pro-iranska milisorganisationen samarbetade också motvilligt med USA för att krossa IS.
Hashed anklagade genast USA och Israel för morden och amerikanerna medgav på fredag morgon officiellt att det var USA som utförde attacken på flygplatsen.
Det innebär att USA:s relationer både till Iran och Irak kommer att försämras ytterligare och att den militära spänningen i regionen trappas upp.
Världsmarknadspriserna för råolja steg omedelbart med flera procent eftersom investerare befarar nya våldsamheter mellan Iran och USA, särskilt i Persiska viken.
Får vittgående följder
Soleimani var inte bara politiskt och militärt inflytelserik, utan också älskad och vördad av miljoner mänskor i Iran och Mellanöstern, som betraktade honom som en förkämpe i kampen mot USA och Israel.
- För shiamuslimer i Mellanöstern var Soleimani James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga, allt i ett. För väst var han den som bar ansvaret för att Irans Islamiska revolution exporterades utomlands genom stöd till terrorister och genom att undergräva västorienterade regeringar, säger den förre CIA-analytikern Kennets Pollach som har studerat Soleimani.
USA och Israel har i åratal försökt mörda honom, bland annat under kriget i Irak, men han lyckades alltid på något sätt slinka undan.
Det bidrog till den mytiska bilden av en modig, revolutionär ledare som Soleimani byggde upp kring sig ända sedan det blodiga kriget mellan Iran och Irak som han deltog i som unga man på 1980-talet.
Försöket att storma den amerikanska ambassaden i Bagdad tidigare i veckan utlöstes av amerikanska flygattacker mot den iranska milisgruppen Kataib Hizbollah, som är en av de mäktigaste väpnade grupperna inom Hashed al-Shaabi.
Attackerna mot Kataibs baser som krävde minst 25 dödsoffer, motiverades med att en amerikan hade mördats i en raketattack mot en amerikansk bas nära oljestaden Kirkuk.
Liknande raketattacker mot amerikanska mål är att vänta även nu samtidigt som kraven på att USA:s styrkor ska lämna Irak, förstärks.
USA skärper tonen
Flygattacken som dödade både Soleimani och Muhandis, utfördes efter att president Donald Trump via Twitter hade hotat Iran med hämnd för ambassadintrånget i Bagdad.
- De kommer att betala ett mycket HÖGT PRIS! Detta är inte en varning, utan ett hot, skrev Trump.
Hans försvarsminister Mark Esper hotade också Iran och irakiska milisstyrkor i går, då han sa att USA inte är rädd för att utföra nya attacker mot milisgrupper i Irak.
- Vi är beredda att försvara oss själva och vi är beredda att motarbeta fortsatt dåligt beteende från dessa milisgrupper som alla sponsras, leds och utrustas av Iran, sa Esper.
Enligt Pentagon var avsikten med morden att förhindra kommande iranska attacker, men det låter absurt eftersom Iran och dess bundsförvanter nu helt säkert kommer att trappa upp angreppen mot amerikanska mål, kanhända även utanför Mellanöstern.
Revolutionsgardets ex-kommendör Mohsen Rezaei hotade USA genast i morse med "kraftfull hämnd."
- Martyrgeneralen Qasem Soleimani har anslutit sig till sina bröder, men vi kommer att vedergälla, lovade Rezaei.
Attackerna kommer högst sannolikt också att leda till att det irakiska parlamentet nu skyndsamt måste besluta om de amerikanska styrkornas fortsatta närvaro i Irak. USA har för närvarande omkring
5 000 soldater i landet som främst är stationerade i norra Irak.
Premiärminister Adel Abdul Mahdi utlovade i förrgår en omröstning i parlamentet för att få slut på protesterna vid den amerikanska ambassaden, och det verkar sannolikt att en majoritet av ledamöterna nu kommer att rösta för att amerikanerna slängs ut, eftersom de shiamuslimska milisgrupperna åtnjuter starkt stöd i parlamentet.
Även milisgrupperna i Irak vill hämnas både Soleimani och sin egen dödade kommendör al-Muhandis och man följer nu med spänning med om den irakiska regeringen kommer att tillåta nya, våldsamma demonstrationer vid den amerikanska ambassaden i Bagdad.
Källor: AFP, AP