Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran om USA:s flygräd mot Soleimani: Vi kommer att hämnas

Från 2020
Uppdaterad 03.01.2020 10:49.
Ett brinnande vrak på en väg. Det ligger brända delar överallt. I bakgrunden en mur.
Bildtext Bitar av fordonet som bombades i flygräden brinner vid Bagdads internationella flygplats.
Bild: AFP / Lehtikuva

Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i en attack mot Bagdads flygplats beordrad av USA:s president Donald Trump. Nu utlovar Iran hämnd mot USA. Extremt farlig och vårdslös upptrappning, twittrar Irans försvarsminister.

Anledningen till raketattacken var enligt Pentagon att skydda amerikansk personal utomlands.

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, skriver på Twitter att USA:s handling är internationell terrorism, extremt farligt och en upptrappning av det redan spända läget mellan de båda länderna.

Han påpekar också att USA ”nu bär ansvaret för alla kommande handlingar”.

Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei har utropat tre dagars sörjande och säger att mordet på Soleimani kommer att leda till ökad motivation för motståndet mot USA och Israel.

Enligt Iransk statlig tv sade Khamenei att grov hämnd väntar brottslingarna som dödade Soleimani.

Irans president Hassan Rouhani säger att Soleimanis martyrdöd kommer att stärka Irans kamp mot USA:s utbredning och skydda våra islamska värderingar.

– Utan att tveka kommer vi och andra länder som strävar efter frihet att hämnas.

Andra länder fördömer attacken

Också ledare för andra länder har fördömt attacken på Soleimani. Bland annat Iraks premiärminister Abdul Mahdi kallar dådet för en aggression.

- De två martyrerna var en symbol för segern över IS. Dådet är en upptrappning som kommer att leda till mera oro i Mellanöstern, säger Mahdi i ett uttalande.

Han tillade att dådet kommer leda till ett förödande krig i Irak.

Också andra länder som Syrien, Libanon med flera fördömer dådet.

Ryssland fördömer inte dådet men har sagt att attacken kommer öka oroligheterna i området. Rysslands utrikesminister utsträckte kondoleanser till Iran för mordet på "En man som helhjärtat jobbat för Irans nationella intressen".

Varför utfördes attacken och vad händer nu?

Flygattacken som dödade både Soleimani och Muhandis, utfördes efter att president Donald Trump via Twitter hade hotat Iran med hämnd för ambassadintrånget i Bagdad.

Trump beordrade bombningen och efter Soleimanis död lade Trump upp en bild av den amerikanska flaggan på Twitter, utan ytterligare förklaring.

Enligt Pentagon var avsikten med morden att förhindra kommande iranska attacker, men det låter absurt eftersom Iran och dess bundsförvanter nu helt säkert kommer att trappa upp angreppen mot amerikanska mål, kanske även utanför Mellanöstern.

Också Revolutionsgardets ex-kommendör Mohsen Rezaei hotade USA genast på fredag morgon med "kraftfull hämnd."

- Martyrgeneralen Qasem Soleimani har anslutit sig till sina bröder, men vi kommer att vedergälla, lovade Rezaei.

Även milisgrupperna i Irak vill hämnas både Soleimani och sin egen dödade kommendör al-Muhandis och man följer nu med spänning med om den irakiska regeringen kommer att tillåta nya, våldsamma demonstrationer vid den amerikanska ambassaden i Bagdad.

Ökar spänt läge

Experter är oroade över att räden kommer att leda till att konflikten i området trappas upp. Efter att informationen om Soleimanis död kom steg priset på olja genast med fyra procent.

Förhållandet mellan Iran och USA har varit spänt enda sedan Trump bestämde att USA ska dra sig ur Irans kärnkraftsavtal år 2018.

Trumps regering berättade inte på förhand om flygräden för kongressen.

Källor: AFP, AP, Al Jazeera

Diskussion om artikeln