Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-guldlejonet kan äntligen få chansen i NHL – Dallas Stars lyfte upp Kiviranta från farmen

Från 2020
Joel Kiviranta i Texas tröja.
Bildtext Joel Kiviranta kan debutera i NHL på fredagen.
Bild: John Rivera/Icon Sportswire/AOP

Efter en stark säsong i Vasalaget Sport fick anfallaren Joel Kiviranta chansen i Lejonen och vek sig en plats i VM-truppen som vann VM-guld i våras. Belöningen? Ett NHL-kontrakt med Dallas Stars. Nu lär han få visa vad han går för.

Tills vidare har den 23-årige Joel Kiviranta fått spela i Dallas Stars farmlag Texas Stars i AHL.

I torsdags meddelade Dallas Stars general manager Jim Nill att Kiviranta kallas upp från farmen. Det tyder på att anfallaren kommer att få debutera i NHL inom kort, eventuellt redan i dagens hemmamatch mot NHL:s jumbolag Detroit Red Wings.

Säsongen 2019–2020 har Kiviranta spelat totalt 33 AHL-matcher. I dem har han stått för poängen 9+9=18. Med dessa siffror är han sitt lags femte bästa poängplockare och fjärde bästa målskytt.

I fjol spelade Kiviranta i Vasalaget Sport där han stod för 31 poäng i 48 matcher. I VM-guldlaget noterades han för poängen 1+2=3 på nio matcher.

Om och när den ursprungligen Vandabördige Kiviranta ansluter sig till Dallas trupp får han flankstöd av sina landsmän Roope Hintz, Miro Heiskanen och Esa Lindell.

Då skulle han bli den 38:e finländska utespelaren, och den 46:e spelaren (målvakterna medräknade) som fått speltid i NHL den här säsongen.