Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flygverksamheten fortsätter på Malms flygplats - trotsar stadens hot om rättsliga åtgärder

Från 2020
Uppdaterad 03.01.2020 14:22.
flygplan och flygplatsbyggnad
Bildtext Tvinsten mellan Malms flygplatsförening och Helsingfors stad har hållit på länge.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Enligt en granskning gjord av Helsingfors stad fortsätter flygverksamheten på Malms flygplats, trots att kontraktet mellan Malms flygplatsförening och staden gått ut vid årsskiftet.

Helsingfors stad hotar nu med rättsåtgärder för avtalsbrott. Boten för avtalsbrott kan uppgå till 94 000 euro.

– Vi har tillstånd till drift av flygplats av Traficom, och vi fortsätter flyga också i år. Vi ska ändå se hur Helsingfors stad reagerar på att vi bestridit uppsägandet av hyresavtalet i tingsrätten. Men vi ämnar nog fortsätta flygverksamheten tills vidare, säger Malms flygplatsförenings ordförande Niko Lamberg.

Lamberg säger att föreningen vill samarbeta med staden och hoppas att man ska kunna lösa tvisten utanför rätten. Föreningen anser att flygverksamheten väl skulle kunna fortsätta trots stadens byggplaner på området.

De första husen ska enligt detaljplanen byggas först 2026.

Helsingfors stad har däremot planerat in annan verksamhet på området före byggstart. Bland annat ska man ha skidspår på flygplatsen redan i vinter.

Staden vill också inrätta promenad- och cykelrutter samt områden för rekreation och evenemang. Man har också planerat att flygplatsområden skulle kunna användas för snöstjälplning och vinterförvaring av båtar.

Staden hotar med rättsåtgärder

Helsinfors stads granskare besökte flygplatsen i torsdags för att granska om flygverksamheten fortsätter trots att hyresavtalet tagit slut.

– Staden kommer att vara i kontakt med tingsrätten och förutsätter att området överlåts till oss i enlighet med avtalet. Det är upp till tingsrätten att besluta om möjliga böter för avtalsbrott, skadestånd och andra kostnader, säger Mikko Aho som är sektorchef vid Helsingfors stadsmiljösektor.

Staden hoppas på ett snabbt beslut från tingsrätten. Boten för avtalsbrott är inskriven i avtalet mellan Helsingfors stad och flygplatsföreningen och ligger på 94 000 euro.

Flygplatsföreningen har enligt staden haft tre år på sig att förbereda sig på avtalets slut.

Artikeln baserar sig på Yles artikel Malmin lentokentän lentotoiminta jatkuu edelleen – kaupunki uhkaa oikeuskäsittelyllä skriven av Saara Hirvonen

Diskussion om artikeln