Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mellanösternexperter: En kraftuppvisning från Trump som kan förvärra konflikten

Från 2020
Uppdaterad 03.01.2020 11:52.
USA:s flagga ligger på vägen i Bagdad i Irak efter USA:s flygattack mot högt uppsatta ledare i Mellanöstern.
Bildtext USA:s flagga blir påtrampad på gatan i Bagdad efter USA:s flygattack mot högt uppsatta ledare i Mellanöstern.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s flygattack mot Irans toppkommendör överraskar finländska Mellanösternexperter. Ett så synligt krafttag förväntas inte sätta punkt för konflikten utan leda till att konflikten förvärras.

USA utförde i morse en flygattack på den internationella flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad och dödade den iranska militärkommendören Qasem Soleimani och den irakiska milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis. USA tog på fredag morgon på sig skulden för morden.

- Soleimani har varit mycket inflytelserik och absolut en av de centrala påverkarna i Mellanösternpolitiken. Nu när en så symboliskt viktig person dödades är det mycket osannolikt att det inte skulle leda till ytterligare eskalering, säger Mellanösternexperten Hannu Juusola till Yle.

hannu Juusola
Bildtext Professor Hannu Juusola överraskades av att USA attackerade en så högt uppsatt och symbolisk ledare.

Qasem Soleimani ledde det iranska Islamiska revolutionsgardets specialenhet al-Quds brigader och han betraktades som en av Irans och hela Mellanösterns mäktigaste män.

Muhandis var i sin tur vicekommendör för de irakiska shiamuslimernas mäktiga milisorganisation Hashed al-Shaabi, som har nära kontakter till Iran.

- Visst, det var överraskande. Trumps administration har, trots allt, strävat efter att undvika en militär upptrappning med Iran. Nu när man står inför ett valår har Trump kraftigt betonat att USA drar sig ur Mellanöstern. Det här gör det betydligt mer komplicerat, säger Juusola, professor vid Helsingfors Universitet.

Juusola hade inte förväntat sig att USA riktar en attack mot ett så högt uppsatt mål.

Totalt dödades åtta personer i attacken mot bilkonvojen på flygplatsen.

Överskred Trumps gräns

Flygattacken som dödade Soleimani och Muhandis, utfördes efter att USA:s president Donald Trump via Twitter hade hotat Iran med hämnd för intrånget i USA:s ambassad i Bagdad tidigare i veckan.

Försöket att storma ambassaden överskred Trumps gräns, säger Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

- Till Trumps militära doktrin har hört att undvika attacker, särskilt storskalig militär verksamhet, men när vissa gränser överskrids så slår man till hårt, säger Aaltola.

- Det här är säkert en kraftuppvisning av Trump. Trycket mot USA:s ambassad ökade och då riktade man attacken mot den som ansågs vara arkitekten bakom, det vill säga Soleimani, säger Aaltola.

Mika Aaltola Ylen uutistoimituksessa 28. 06. 2018.
Bildtext Mika Aaltola säger att det inrikespolitiska läget i USA kan trigga liknande utrikespolitiska händelser.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Enligt Aaltola har Soleimani funnits på USA:s lista över misstänkta terrorister och därför ansåg man kanske att attacken var juridiskt berättigad.

- En kraftuppvisning kan ha en de-eskalerande effekt om den är tillräckligt kraftig. Men historien har visat att riktningen snarare blir den motsatta, att USA:s attack ökar trycket på Iran att svara på något sätt, säger Aaltola.

Han betonar att attacken är en i en serie som har pågått i flera år. Till dem hör missilattacker bland annat i Syrien och Saudiarabien och attacker mot tankfartyg i Persiska viken.

- Om USA tänkte att man nu sätter punkt med att döda en högt uppsatt ledare tror jag att USA kommer att överraskas på ett illavarslande sätt, säger Aaltola.

Den inrikespolitiska pressen på Trump i USA i och med valåret kan trigga liknande utrikespolitiska handlingar, säger Aaltola.