Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt färre dör i bostadsbränder – cigaretter fortfarande största orsaken till bränder i bostäder

Från 2020
Brandvarnare och rök.
Bildtext En stor orsak till att dödliga bostadsbränder minskat är kraven på brandvarnare.
Bild: Mostphotos

Antalet personer som dött i bostadsbränder under fjolåret är rekordlågt, enligt preliminära uppgifter från Räddningsinstitutet. 49 människor har dött till följd av bostadsbrand i fjol, vilket innebär nio dödsfall per en miljon invånare.

Också år 2018 var antalet bränder med dödlig utgång lågt. Då dog 51 personer, vilket innebär en minskning på över hälften jämfört med år 2007 – då antalet var 109 personer.

Enligt Räddningsinstitutet är förbättrad lagstiftning en av de största orsakerna till nedgången.

Fler installerar brandvarnare i sovrummet

Speciellt kraven på brandvarnare har minskat antalet dödsfall, enligt Esa Kokki, forskningsledare på Räddningsinstitutet.

Sedan början av år 1999 har det varit obligatoriskt att ha brandvarnare i alla hem, och sedan januari 2010 måste det finnas åtminstone en brandvarnare per 60 kvadratmeter på varje våning i huset.

– Det här märks i att antalet döda i bränder som fått sin början i sovrummet har minskat. Allt fler installerar också brandvarnare i sovrummet.

Cigaretter vanlig orsak till brand

– Lagstiftningen om kravet på cigaretter som släcks av sig själv är också en stor orsak till att antalet bostadsbränder minskat, säger Kokki.

Sedan 2010 måste cigaretter vara sådana att de släcks av sig själva. Men trots det är cigaretter fortfarande den vanligaste orsaken till bostadsbränder.

Andra vanliga orsaker är felaktiga elapparater eller att man antänt branden själv.

Av offren är de flesta män, endast 15 var kvinnor under 2019.

Räddningsinstitutets uppgifter är preliminära, och antalet dödsfall bekräftas av polisen i februari.

Källor: STT, Yle

Diskussion om artikeln