Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Handbollsjuniorer från Finland och Sverige samlas i Pargas på Viking Cup

Från 2020
Handbollsspelare på plan. Bollen kastas till en spelare i mitten av bilden, snett mot kameran.
Bildtext Handbollsturneringen Viking Cup pågår under tre dagar. På bilden spelar Åbo IFK mot Pargas IF.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

I bollhallen i Pargas idrotts- och ungdomsgård är stämningen pirrig och förväntansfull. Handbollsflickor från Pargas IF och Åbo IFK värmer upp på planen.

Alldeles strax drar Viking Cup igång, juniorhandbollsturneringen som pågår under tre dagar (3.1-5.1), och där lag från både Finland och Sverige medverkar.

Anni Gratschev och Freja Siivonen låter ändå inte nervositeten ta över.

- Jag har varit på så många turneringar så det är helt bekant, säger Gratschev som representerar Pargas IF (2006 födda).

Handbollsspelare på plan i en match.
Bildtext Turneringens första match i bollhallen tar fart.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

"Det bästa är att man får nya kompisar"

Gratschev har spelat handboll sedan hon var cirka fyra år gammal, och har vanan inne. Det roligaste med turneringar är att träffa kompisar – och att få nya.

- När det kommer svenska lag känner man dem ännu inte, säger hon.

Mest ser Anni Gratschev fram emot att möta Stockholm, eftersom hon inte har spelat mot dem förut.

Freja Siivonen spelar för 2007 födda i Pargas IF. Hon ser mest framemot att möta Pargas IF Vit.

- Vi har ganska vanliga och normala lag som vi brukar spela mot, men Piffen Vit brukar vi annars inte spela så mycket emot.

Pargas IF Vit är det första laget som Siivonens lag möter på fredagsmorgonen, klockan 9 när turneringen drar igång. Om Gratschev och Siivonen vinner sina matcher blir det ändå inte något hejdundrande firande.

- Inte brukar vi egentligen fira så mycket, det blir säkert något med laget, säger Siivonen.

Färre deltagare i år

Turneringen pågår under tre dagar och ungefär 300 juniorer samlas i tävlingshallarna. Sammanlagt är 29 lag anmälda. En del av matcherna spelas i PIUG:ens bollhall och en del i Sarlinska skolans gymnastiksal.

- De yngre spelar i Sarlinska skolan och de äldre i Bollhallen, eftersom gymnastiksalen är mindre än bollhallen, säger Paula Gratschev.

En kvinna i röd t-skjorta i förgrunden. I bakgrunden handbollsspelare mitt i en match.
Bildtext Paula Gratschev har varit med och arrangerat Viking Cup.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Ett trettiotal av spelarna kommer från Sverige, vilket är en aning mindre än vid förra årets Viking Cup. I år deltar tre lag från Sverige, medan tolv svenska lag deltog i fjol.

Däremot är turneringen en dag längre i år jämfört med förra året, vilket enligt Paula Gratschev kanske är en bidragande orsak till att ett färre antal lag deltar från Sverige i år. Det blir helt enkelt en längre tid för de svenska spelarna att vara borta hemifrån.

- Men vi är väldigt tacksamma för de svenska lagen, de kan sedan sprida ordet för framtiden också. Tanken med turneringen är ju uttryckligen att locka svenska lag hit så att vi här i Finland får spela mot andra lag eftersom handbollen är så pass liten i Finland att vi konstant spelar mot samma motståndare.

Diskussion om artikeln