Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fina muterade granar kan snart stå i rad i Karleby – sticklingar förväntas bli lika fina som modergranen

Från 2020
Taisto Jaakola från Luke och Tommi Kåla från Karleby tar skott av granen.
Bildtext Den antagligen genmuterade granen har ympats vilket gett ett tiotal nya plantor. Några av dem kommer Karleby att få till stadens 400-årsjubileum. På bilden Taisto Jaakola och Tommi Kåla.
Bild: YLE/Päivi Seeskorpi

Den exceptionellt fina sockertoppsgranen i Karleby blir inte den enda. Den antagligen genmuterade granen har ympats vilket gett ett tiotal nya plantor. Några av dem kommer Karleby att få till stadens 400-årsjubileum.

Förra våren ympades modergranen, vilket resulterade i hundratals sticklingar som man i naturresursinstitutets enhet i Punkaharju försökt få att växa. Ett fåtal lyckades, men Karleby får antagligen 5-10 plantor, som enligt Luke till stor del kommer att likna modergranen.

Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bildtext Förhoppningen är att sticklingarna ska växa upp och bli lika fina som modergranen.
Bild: YLE/Päivi Seeskorpi

Naturresursinstitutet var en av de aktörer som visade intresse för den fina granen i Karleby. Även kommersiella aktörer tog kontakt med staden för att få en del av trädet.

Den tjocka konformade granen har fått sin form antagligen genom genmutation. Den ser ut som om den regelbundet blivit ansad.

Karleby blev erbjuden plantor redan på hösten, men staden beslöt att vänta till våren. I år firar Karleby 400-årsjubileum och tanken är nu att hitta en bra plats för plantorna där de kan beskådas av så många som möjligt.

- Det måste vara ett område där de får vara i fred de följande 100 åren, konstaterar skogsbruksingenjören Ahti Räinä.

Den ursprungliga muterade granen växer bredvid polishuset. När trädet var 3-4 meter högt noterades dess speciella utseende och man lyckades skydda trädet även under byggandet av polishuset.

Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bildtext Granen på plats utanför polishuset.
Bild: YLE/Kalle Niskala

De plantor som nu anländer till Karleby är 35 centimeter höga. Karleby hoppas få kungligt besök under jubileumsåret, men till dem ska inte plantraden visas som sådan.

- De kan visas, men med en runda förbi polishuset, så de ser vad som komma skall. Och sedan önskar vi dem välkomna igen om hundra år, säger Räinä med ett skratt.

Artikeln baserar sig på Komeita mutaatiokuusia on Kokkolassa kohta rivissä – kartiokuusien taimista uskotaan tulevan emonsa näköisiä skriven av Sari Vähäsarja. Översättning och bearbetning av Juho Teir Yle Österbotten.