"Pappan tyckte det var lättare att leva på bidrag och slippa kurser för arbetssökande", säger åklagaren om fallet med de bluffblinda
Helt exceptionellt fall. Det här anser både åklagaren och Folkpensionsanstalten (FPA) om föräldrarna som tvingade sin dotter att spela blind i fyra år för att få bidrag från FPA. Pappan i familjen spelade också blind. Enligt åklagaren var det omöjligt för läkarna att avslöja bluffen eftersom diagnosen utgick från vad de själva berättade.
- Väldigt exceptionellt att föräldrarna tvingar sin minderåriga dotter att agera på ett sätt som är skadligt för hennes utveckling. Och då det ännu hänger samman med FPA-bedrägeri är fallet helt unik. Jag känner inte till något liknande fall i Finland, säger Kaisa Ahla till Yle Huvudstadsregionen. Hon är åklagare i fallet.
Yle Huvudstadsregionen berättade om fallet på fredagen.
Dottern spelade blind i nästan fyra år från 15- till 19-årsålder. Lögnen avslöjades när hon i juli 2019 berättade för en ögonläkare att hon inte är blind utan ser normalt. Hon berättade då att hennes pappa uppmanat henne att spela synskadad.
Dömdes till över två års fängelse
Pappan ljög också själv om att han är synskadad till 90 procent, det vill säga nästan helt blind.
Familjen fick därför under fem år sammanlagt över 100 000 euro i bidrag från FPA och närmare 7 000 euro i olika stöd från Helsingfors stad och Vanda stad.
Pappan och mamman dömdes för två fall av grovt bedrägeri, två fall av bedrägeri och ett fall av olaga tvång till två år och en månads ovillkorligt fängelse.
De ska också betala tillbaka bidrag de fått av FPA och av Helsingfors och Vanda stad. Dessutom ska de betala skadestånd på 34 000 euro till sin dotter.
"Pappan berättade att han hade svårt att få jobb i Finland"
Åklagare Kaisa Ahla bedömer att pappans motiv till brotten var hans arbetssituation.
- Under rättegången berättade pappan att han hade svårt att få jobb i Finland och inte fick de jobb han ville ha. Det var därför lättare att leva på bidrag och slippa kurser som ordnas av arbetskraftsmyndigheterna, säger Ahla.
Pappan är utbildad bokförare men enligt domen har arbetskraftsbyrån bara skickat honom på kurser inom elektronik- och mekanikbranschen.
Familjen har flyttat till Finland från Ukraina när dottern var riktigt liten. Pappan i familjen har tidigare flyttat till Ukraina från Palestina.
Berättade en historia för läkarna om att släktingar blivit blinda i viss ålder
Enligt åklagaren utredde man under förundersökningen om ögonläkarna, som undersökte pappan och dottern, borde ha avslöjat bluffen.
- Läkarna kunde inte ha märkt lögnen eftersom alla test utgick från vad personerna själva uppgav. De berättade dessutom en historia om att släktingar på pappans sida blivit blinda i en viss ålder, säger Ahla.
- Ögonläkarna förundrade sig över att det som hittades när ögonen undersöktes inte stödde den kraftigt nedsatta syn som personerna själva beskrivit. Men eftersom det fanns en ögonsjukdom i släkten som orsakade blindhet trodde läkarna att det handlar om en ärftlig sjukdom, säger Ahla.
Båda två fick remisser till fortsatta undersökningar av den påstådda ärftliga ögonsjukdomen, men undersökningarna gjordes aldrig.
Läkarna kunde inte ha märkt lögnen eftersom alla test utgick från vad personerna själva uppgav
Dottern fick rätt till skoltaxi och assistent
Dottern fick efter ett utlåtande från en ögonläkare rätt till skoltaxi och tilldelades olika hjälpmedel för att underlätta vardagen i skolan. På årskurserna åtta och nio hade hon en assistent.
Åklagare Kaisa Ahla säger att det var en nyhet för henne att det är möjligt att få rätt till skoltaxi och assistent enbart utgående från vad patienten själv berättar.
- Jag visste inte att det är möjligt utan objektiva undersökningar.
"Vi litar på de utlåtanden som läkarna ger"
Vid Folkpensionsanstalten kallar Antti Jussila fallet för väldigt ovanligt.
- Vi har aldrig stött på ett motsvarande fall, säger Jussila, som är direktör för Södra försäkringsdistriktet.
Det vanliga när det handlar om att någon bedrar FPA är att summan är några tusen euro, inte som i det här fallet över 100 000 euro. Då är det oftast fråga om att någon samtidigt får både bidrag och inkomster genom att jobba.
Betalar FPA ut bidrag enbart utgående från att någon säger sig vara blind?
- Nej, utan vi litar på de utlåtanden som läkarna ger. När det gäller bidrag som grundar sig på hälsa skriver den vårdande läkaren ett utlåtande som läggs som bilaga till bidragsansökan.
Inverkar det här på FPA:s verksamhet på något sätt?
- Vi måste fundera på hur vi utvecklar samarbetet med andra myndigheter. Till exempel hur vi samarbetar med hälsovården för att något liknande inte sker igen, säger Antti Jussila vid FPA.