Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekordmånga födslar i Karleby i fjol – i Vasa föddes nästan lika många som året innan

Från 2020
Uppdaterad 03.01.2020 15:11.
Nyfött barn
Bildtext Nyfött barn. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

På Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby föddes förra året rekordmånga barn. Där föddes 1667 barn och så många har har det bara fötts en gång tidigare under sjukhusets 50-åriga historia, nämligen 1977.

På Vasa centralsjukhus föddes under fjolåret 1145 barn.

Men medan man i Vasa i tio års tid har sett ett sjunkande antal födslar, är läget det omvända i Karleby. Förra året föddes det 250 barn fler än 2018 i Karleby.

Den stora ökningen beror på att förlossningsavdelningen vid sjukhuset i Oulais stängde för ett år sedan. Nu kommer ungefär 60 procent av föderskorna från Kalajokiområdet till sjukhuset i Karleby.

En ungefär lika stor del av föderskorna i Jakobstadsregionen väljer också Karleby i stället för Vasa, efter att förlossningsavdelningen vid Malmska sjukhuset i Jakobstad stängde för några år sedan.

Få föderskor från det egna området

- Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är ett av landets minsta och det är bara ungefär hälften av föderskorna som kommer från det egna distriktets kommuner. Förutom från norr och söder kommer det föderskor också österifrån, säger överläkare Charlotta Frostdahl vid kvinnokliniken vid MÖCS i Karleby.

Däremot minskar antalet föderskor från Mellersta Österbotten, där har nedgången varit en tredjedel under de senaste tio åren.

Vid sjukhuset i Vasa har antalet födslar varit på nedgång i många år, men fjolårets förlossningar är bara 30 färre än 2018.

Artikeln baserar sig på Kokkolassa syntyy lapsia lähes ennätystahtiin – viime vuoden vauvasaldo oli historian toiseksi paras keskussairaalassa skriven av Iina Kluukeri.

På andra språk

Diskussion om artikeln