Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dna-spår på verktyg ledde till dom för grov stöld i Karis

Från 2020
Arbete med vinkelslip.
Bildtext Den dömda kom in i ett låst förråd i Karis med hjälp av en vinkelslip. Verktyget på bilden har inget med inbrottet att göra.
Bild: Mostphotos

En drygt 50-årig man som för nästan fyra år sedan stal verktyg och maskiner på en byggarbetsplats i Karis har dömts till ovillkorligt fängelse i fem månader. Straffet har omvandlats till samhällstjänst i 140 dagar.

Stölden i Karis klassas som grov eftersom stöldgodset var värt mycket pengar, cirka 34 000 euro. Dessutom var brottet överlagt. Mannen hade i slutet av januari 2016 tagit med sig en vinkelslip till byggarbetsplatsen, med vilken han sågade sönder ett lås till det förråd och bombskydd där verktygen och maskinerna förvarades.

Påstod att någon annan ville sätta dit honom

Den dömda nekade länge till brottet. Vinkelslipen som användes till inbrottet hade lämnats kvar vid brottsplatsen hade spår av mannens dna.

Den dömda påstod att det här är något undre världen använder sig av när man vill sätt dit någon. Han sade också att han kanske själv någon gång gjort sig skyldig till något liknande.

Eftersom dna-spåren på vinkelslipen var så tydliga och man inte fann spår av någon annan människas dna, anser Västra Nylands tingsrätt att det inte är möjligt att någon annan skulle kunnat ta den dömdas vinkelslip utan att åtminstone delvis sudda ut den dömda mannens dna-spår.

Mannen ska också betala tillbaka de pengar som försäkringsbolaget ersatt företaget. Det gäller ett västnyländskt företag som är verksamt inom elbranschen.

Mannen har redan tidigare dömts för flera brott i tingsrätter runt om i landet.

Jobbar idag med unga med kriminell bakgrund och drogproblem

Den dömda mannen har önskat få ett mildare straff eftersom han sedan drygt tre år tillbaka lever ett nyktert liv och jobbar med att stöda unga som vill bryta brottsspiralen och bli kvitt drogberoende.

På grund av bland annat de här omständigheterna beslöt tingsrätten att omvandla fängelsestraffet till samhällstjänst.

Domen i Västra Nylands tingsrätt gavs i mitten av december och har inte vunnit laga kraft.