Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt tufft för de österbottniska skidcentren - "kommer inte ihåg en lika dålig vinter"

Från 2020
Snökanoner vid Vörå skidcentrum.
Bildtext Snökanoner vid Vörå skidcentrum.
Bild: Tuomo Rintamaa/Yle

Det varma vädret fortsätter skapa huvudbry för de österbottniska skidcentren. Några enstaka pister har öppnats, men majoriteten är stängda.

I norra Österbotten har skidcentret i Kaustby fortsättningsvis bara en av fem pister öppen och företagaren Tapio Varila säger att det ser dåligt ut med tanke på resten av säsongen.

- Jag kommer inte ihåg att det skulle ha varit en lika dålig vinter med tanke på snöläggningen och väderprognoserna visar ju inga tecken på att det skulle bli kallare.

Vörå skidcentrum hade öppet några dagar i mellandagarna, men har nu igen stängt när det varit plusgrader.

- Det gjorde vi för att spara på snön. Vi kan möjligtvis öppna till helgen igen om det blir lite kallare, säger anläggningsskötaren Anders Wikström.

Bötombergen i Kristinestad har i sin tur öppet, men håller stängt på fredagen på grund av blåst och regn. Backen är möjligtvis även stängd på söndag, då man planerar göra nya snö.

Vid Öjberget i Vasa har man inte ännu kunnat öppna säsongen och läget lär inte förändras under de närmaste dagarna.

Bästa situationen i Seinäjoki

I södra Österbotten kunde Simpsiö i Lappo öppna en pist strax innan jul och läget har inte förändrats. De övriga fyra pisterna håller fortfarande stängt.

- Det ser inte bra ut. Det har varit så växlande väder. Vi skulle behöva en liten köldknäpp, men något sådant verkar inte vara inom synhåll, säger pistchefen Jarmo Lahdensuo.

Vid Joupiska i Seinäjoki har däremot tre av fem pister varit öppna sedan mitten av november. Men även där tvingades man stänga pisterna i torsdags.

- För tillfället har vi stängt, men jag fick just veta att till helgen öppnar vi igen, säger företagaren Toni Viimavirta.

Diskussion om artikeln