Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilja Kovaltjuk hittade ny klubb – minimilön och tvåvägskontrakt tecknat med Montreal Canadiens

Från 2020
Ishockeyspelare med kaptensmärke på bröstet.
Bildtext Ilja Kovaltjuk hade problem i Los Angeles och har sökt ny klubb sedan december.
Bild: KHL-Marketing/All Over Press

I december fick Ilja Kovaltjuk gå från Los Angeles Kings då klubben fick nog. Nu har den 36-åriga ryska anfallaren hittat en ny klubb och tecknat ett kontrakt men med en rejält lägre lön. I Montreal får han 700 000 dollar – om han spelar i NHL. Kontraktet är nämligen ett tvåvägskontrakt och skickas han till farmen tappar summan en nolla.

Montreal Canadiens bekräftar i dag att de har tecknat ett ettårigt tvåvägskontrakt med anfallaren Ilja Kovaltjuk. Kovaltjuk gör därmed Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen och Joel Armia sällskap.

Lönesumman föll ändå rejält. I Los Angeles hade Kovaltjuk ett kontrakt värt 18,75 miljoner dollar – 6,25 miljoner per säsong.

Spelar Kovaltjuk för Montreal i NHL är kontraktet värt 700 000 dollar. Då det handlar om ett tvåvägskontrakt finns ändå risken att Kovaltjuk skickas ner till AHL. Då faller en nolla bort och minimilönen är 70 000 dollar.

Kovaltjuk sattes på waiver-listan av Los Angeles Kings i december. Före det satt han länge bänkad och till slut fick klubben nog.

– Vi har nått en punkt där det inte fungerar längre, sade klubbens GM då.

Kovaltjuk spelade 17 matcher för Los Angeles den här säsongen. Han stod för tre mål och sex assists. Under karriären har han ändå noterats för hela 859 poäng på 897 grundseriematcher.

Han har tidigare också spelat för Atlanta Thrashers och New Jersey Devils. I KHL spelade han 298 matcher för SKA St. Petersburg. Kovaltjuk har också två VM-guld och ett OS-guld i det ryska landslaget.

Diskussion om artikeln