Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentval i Bolivia i maj – landets tidigare president Evo Morales får inte ställa upp

Från 2020
Evo Morales jubalde över valresultatet som om det bekräftas, gör honom till Latinamerikas långvarigaste president
Bildtext Evo Morales kan inte ställa upp i presidentvalet i maj.

Bolivia som genomgått en politisk skandal där president Evo Morales tvingades avgå, meddelar nu att presidentvalet går av stapeln 3 maj.

Landet leds för tillfället av en tillfällig regering med oppositionsledaren Jeanine Áñez i spetsen. Áñez tog över presidentposten efter Morales avgång. Morales flydde strax efter det till Mexiko i november. Morales befinner sig för tillfället i Argentina.

Morales utropade sig till vinnare i presidentvalet i oktober efter 14 år på posten. Stora protester bröt ut i landet och Morales anklagades för valfusk. I november meddelade armén att den inte längre har förtroende för Morales, vilket tvingade honom att avgå.

Evo Morales menar att det rör sig om en statskupp och säger att USA stödde kuppen för att komma åt Bolivias litiumtillgångar.

Presidentvalet i maj ses som ett stort steg mot att stabilisera Bolivia. Landets parlament valde i slutet av november att upphäva valresultatet och reglerade nya lagar som förbjuder personer som verkat under Morales styre under de två senaste mandatperioderna att ställa upp för omval på den post de innehaft. Det här innebär att inte heller Morales kan ställa upp för omval.

Morales socialistparti tänker detta till trots ställa upp en kandidat, och partiet har redan utnämnt Morales till kampanjchef. Partiet utser sin kandidat under januari månad.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln