Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor procession för dödade generalen Soleimani – USA-ledda koalitionen skär ned sin verksamhet

Från 2020
Uppdaterad 04.01.2020 14:22.
Stor procession för dödade generalen Soleimani i Bagdad - Spela upp på Arenan

Tusentals människor har hedrat den iranska generalen Qasem Soleimanis minne på lördag. Processionen löpte genom Iraks huvudstad Bagdad och uttryckte också ilska mot USA. Den USA-ledda koalitionen som kämpar mot terrorgruppen IS, bland annat genom att utbilda lokala säkerhetsstyrkor, har bestämt att skära ned sin verksamhet.

Den amerikanska flygräden som dödade den iranske generalen Qasem Soleimani har försämrat säkerhetsläget i Irak. I begravningsprocessionen till Soleimanis minne på lördag skanderade tusentals "död åt Amerika".

Processionen hedrade också nio andra offer i attacken vid Bagdads flygplats, däribland Abu Mahdi al-Muhandis, som ledde en pro-iransk shiitisk milis.

Soleimanis och de övriga iranska offrens kroppar ska återbördas till Iran på lördag kväll för att begravas i hemlandet nästa vecka. Dagens procession inledde ett flera dagar långt sörjande, i Iran har det utlysts tre dagars landssorg.

Generalen Soleimani spelade en stor roll i Irans militära operationer i Mellanöstern, och Iran har lovat hämnas för attentatet mot honom.

Koalitionen befäster sina positioner i regionen

Washington Post rapporterar med hänvisning till USA:s försvarsministerium att USA planerar skicka ytterligare 3500 soldater till Mellanöstern för att trygga sina styrkors säkerhet där, efter att Iran hotat med "allvarlig hämnd".

Samtidigt har den internationella koalitionen, som kämpar mot terrorgruppen IS bland annat genom att utbilda lokala säkerhetsstyrkor, bestämt att skära ned på sin verksamhet.

– Operationer mot terrorgruppen IS kommer endast att utföras i begränsad utsträckning. Vi har vidtagit större försvarsmässiga åtgärder vid irakiska baser som inhyser koalitionens trupper, sa en källa vid USA:s försvarsministerium till nyhetsbyrån AFP på lördag.

Utländska utbildares handledning för irakiska styrkor har avbrutits, det här gäller också för de finländska utbildarna som befinner sig i Irak. Brigadgeneral Rami Saari bekräftar att finländarna har avbrutit utbildningen samt att beredskapen höjts för de finländska styrkorna.

Enligt brigadgeneral Saari betyder det här att trupperna inte tillåts röra sig fritt och att ytterligare skyddsutrustning tagits i bruk.

Försvarsalliansen Nato har också manskap i Irak för att utbilda styrkor. En talesperson för Nato uppgav på lördag att även försvarsalliansen tillfälligt ställer in all utbildning.

På fredag kväll delgav befälhavaren för den tyska koalitionsstyrkan till Bundestag att Tyskland tills vidare ställer in all utbildning av säkerhetsstyrkor tillhörande kurderna och den irakiska centralregeringen. Tyskland har drygt 400 militärer i regionen.

På lördagen krävde De grönas ordförande i Tyskland Katarina Baerbock att Tyskland tar hem alla sina trupper. Socialdemokraternas ordförande Saskia Esken vill å sin sida vänta och se bland annat hur FN bedömer läget.

I en intervju med Expressen har den svenska försvarsmaktens informatör Kristina Swaan bekräftat att också Sverige tillfälligt avbryter sin verksamhet i Irak. Vad det i praktiken betyder ville hon inte kommentera.

Artikeln uppdaterad 4.1.2020 kl. 14.20: tillagt uppgifter om Finlands och Natos åtgärder.

Källor: AFP, BBC, ARD, Süddeutsche Zeitung, Expressen

Diskussion om artikeln