Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markku Kanerva förlänger med landslaget – tränar Finland i ett eventuellt världsmästerskap i Qatar: "Tacksam för förtroendet"

Från 2020
Uppdaterad 04.01.2020 15:49.
Markku Kanerva klappar mot läktaren.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: Tomi Hänninen

Finlands herrlandslags chefstränare Markku Kanerva har förlängt sitt kontrakt. Det nya avtalet täcker VM-kvalet till mästerskapet i Qatar 2020 och även ett eventuellt VM-slutspel. "Jag är tacksam över förtroendet", säger den ödmjuke landslagslotsen.

Markku Kanerva stod för en bedrift som ingen annan tränare för Finlands herrlandslag i fotboll lyckats med förr då han ledde Finland till ett historiskt EM-slutspel i november.

I dag kom Bollförbundet med ett väntat besked: Kanerva fortsätter vid rodret även efter sommarens historiska mästerskap.

Kanervas nya kontrakt räcker över kommande VM-kval och även över ett eventuellt VM i Qatar 2022. Inom den här tidsperioden spelar Finland även matcher i Nations League.

– Jag är riktigt glad över kontraktet och tacksam över att det finns förtroende. Jag njuter oerhört mycket av att arbeta med A-landslaget, och nästa sommars EM kommer att vara fantastiskt och en intressant utmaning för hela laget.

– Mästerskapet ger oss en ny möjlighet att utveckla vår process framåt, menar Kanerva i Bollförbundets pressmeddelande.

Förbundets ordförande Ari Lahti var givetvis nöjd efter att det nya avtalet var klappat och klart.

– Vi har varit väldigt nöjda med Kanervas arbete såväl när det gäller resultat, som när det gäller arbetet bakom resultaten. Under ledning av Kanerva har herrlandslaget gett finländsk fotboll ett nytt lyft, tycker Lahti.

Kanerva hade basat över fotbollsherrarna i korta repriser innan hans nuvarande chefstränarperiod inleddes i december 2016 – då med målet att föra Finland till EM 2020.

– Vi uppskattar Kanervas arbete och ville i god tid säkra honom bästa möjliga förutsättningar att förbereda sig för kommande EM och de utmaningar som väntar efter det.

– Under ledning av Kanerva har landslaget visat prov på en sådan typ av ambition, vilja att utvecklas och passion, som hela det finländska samhället kan ta modell av, avrundar Lahti.

Diskussion om artikeln