Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland vill komma igen efter risbastun i Grekland – lagkaptenen Koljonen optimistisk men samtidigt kritisk: ”Vi måste hålla oss bättre till tränarnas spelplan”

Från 2020
Handbolllandslagets Miro Koljonen försvarar i VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bildtext Miro Koljonen stod för två mål i bortamatchen mot Grekland. (arkivbild)
Bild: Handbollförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Finlands herrlandslag fick en katastrofal start på handbollsåret då laget förlorade med 14 mål mot Grekland i torsdag. ”Det är inte svårt att ladda om efter ett dylikt magplask”, säger kaptenen Miro Koljonen.

Efter 22–36-förlusten mot Grekland tappade Finland i teorin chanserna att nå följande skede av VM-kvalet.

Laget kan nu utan större press på sina axlar fokusera på hemmamatcherna mot Grekland och Israel samt bortamötet mot Cypern. Efter det väntar EM-kval i form av ett dubbelmöte mot Georgien.

Yle Sporten ringde upp lagkaptenen Miro Koljonen, som var på väg till Riihimäki tillsammans med Nico Rönnberg, Oscar Kihlstedt och Teddy Nordling, för att höra hur landet ligger hos landslaget efter torsdagens miserabla bortaförlust i Kozáni.

Vad gick åt skogen i bortamatchen mot Grekland?

– Nog kan man väl säga att det mesta gick åt skogen. Vi fick aldrig försvaret att fungera, framför allt mittförsvaret läckte. Därför fick vi inga kontringsmål. I anfallet hade vi problem med samspelet och tajmningarna.

Landslagstränaren Ola Lindgren sa att ni var för snälla i försvaret, håller du med honom?

– Jag håller med om att vi är för snälla och passiva bakåt. Vi har fått samma respons även efter de inledande kvalmatcherna mot Israel och Cypern. Grekerna fick komma alldeles för enkelt innanför niometerslinjen och avsluta. Grekland höll i taktpinnen och vi stod och såg på.

Vad tog ni med er för lärdomar från förlusten med 14 mål?

– Nog blev vi påminda om att försvarsspelet handlar mest om kommunikation och inställning. Vi måste hålla oss bättre till spelplanen. Om tränarna betonat att vi ska hålla tätt i mitten måste vi i första hand fokusera på det. De får hellre ta avsluten från kanterna.

Vad sa du som kapten åt laget efter risbastun?

– Alla var nog väldigt besvikna efter matchen, men vi tog ett ordentligt snack i omklädningsrummet. Det är inte den enklaste uppgiften att komma med feedback direkt efteråt och vi får ta det mer under matchförberedelserna här i Riihimäki.

Finlands landslagstränare i handboll, Ola Lindgren och Teddy Nordling.
Bildtext Ola Lindgren och Teddy Nordling har en del att fundera på inför hemmamatchen mot Grekland.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Lindgren sa att alla måste rannsaka sig själva. Har ni tagit en titt i spegeln?

– Svårt att säga vad varje enskild spelare har gjort, men jag hoppas att varje kille har tagit en titt i spegeln. Det borde vara fallet då ingen spelare kan vara nöjd med sin insats i torsdags. Det är aldrig acceptabelt att ge upp som vi i viss mån gjorde då matchen rann iväg i andra halvlek.

Hur känns det då avancemangschanserna är mer eller mindre borta?

– Det är inte mer i våra egna händer och det känns givetvis surt. För oss gäller det ändå att blicka framåt och vårt mål är vinna resten av kvalmatcherna. Alla matcher är viktiga med tanke på EM-kvalet mot Georgien (16 och 19 januari).

Vad talar för att Finland vinner i dag?

– Nu borde åtminstone varenda spelare vara redo för att sätta allt på spel och visa att vi kan bättre. Det är inte svårt att ladda om efter ett dylikt magplask. Att vi får spela och förbereda oss på hemmaplan talar också för en seger.

Finland torde ställa upp med exakt samma 16 spelare som var med i bortamatchen i Grekland. På torsdagen var Benjamin Helander Finlands främsta målskytt med sex fullträffar.

Richard Sundberg, Robin Granlund och Anthony Hellakoski fick inte några spelminuter i matchen i Grekland.

Finland mot Grekland spelas i Riihimäki med start klockan 16. På onsdag möter Finland Israel i samma hall.

Diskussion om artikeln