Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Zlatans staty sågades av vid fötterna – oklart om den går att reparera

Från 2020
Uppdaterad 05.01.2020 13:38.
Statyn av Zlatan är avsågad vid fötterna och den lutar mot ett stängsel
Bild: AFP / Lehtikuva

Vandaliseringen av Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö fortsätter. Under natten till söndagen sågades den av vid fötterna och vältes rapporterar svenska medier. Det är flera års arbete som nu saboteras och förstörs på nolltid, säger skulptören.

Reaktionerna har varit starka i Malmö sedan Zlatan Ibrahimovic i slutet av november blev delägare i Stockholmsklubben Hammarby. Den staty av Zlatan, som står på stadionområdet i Malmö, har flera gånger vandaliserats efter beskedet.

Bland annat har det bränts bengaler på statyn, näsan har blivit avsågad och hatord har skrivits på marken. Det har också funnits krav på att flytta statyn från Malmö.

I natt vandaliserades statyn igen rapporterar svenska medier.

Den här gången har statyn sågats av vid fötterna och även en Sverigetröja har placerats över huvudet. Statyn ligger nu på det staket som skulle skydda den.

Zlatans staty lutar mot ett skyddsstängsel
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt polisen i Malmö finns det ingen misstänkt eller gripen.

– Vi kunde konstatera att någon okänd har gjort skadegörelse på statyn. Vi är beroende av tips från allmänheten säger Patric Fors som är polisens presstalesperson i region Syd enligt Expressen.

Under söndagensförmiddagen har statyn fraktats bort från stadionområdet och man ska nu undersöka om den går att reparera. Det är oklart vad en reparation skulle kosta.

– Det är beklämmande, jag kan absolut inte begripa hur man kan göra så här, säger skulptören Peter Linde som också är besviken över att Malmö stad inte skyddar statyn bättre.

– Man står bredvid och bara tittar på. Man låter den stå där och ge människor möjlighet att göra så här. Det är klart man blir ledsen. Det är flera års arbete som nu saboteras och förstörs på nolltid, säger han.

Texten uppdaterad 5.1 kl 13.30 med information om att statyn har fraktats bort.

Diskussion om artikeln