Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bränderna slår hårt mot koalapopulationen i Australien – hälften av den största gruppen friska koalor befaras ha dött

Från 2020
Koala dricker från spruta som någon håller i med rosamålade naglar.
Bildtext Hundratals koalor har dött i de förödande markbränderna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone hälften av den friska koalapopulationen befaras ha dött i markbränderna i Australien. Bränderna drabbade Kangaroo Island där den största friska koalapopulationen bor. Hälften av öns koalor ska ha dött, och många är allvarligt skadade.

Förhållandena på ön har varit extremt svåra under de senaste dagarna, över 170 hektar skog - en tredjedel av ön - har brunnit ner. Kangaroo Island är ett populärt resmål för turister.

På Kangaroo Island samlas nu in medel för de överlevande koalorna.

– Skadorna är extrema hos de överlevande koalorna. Livsmiljön är förstörd för många av dem, flera kommer att svälta, säger Sam Mitchell som jobbar på naturreservatet Kangaroo Island till nyhetsbyrån AFP.

Populationen på Kangaroo Island är väldigt viktig för artens överlevnad, eftersom den är den enda stora gruppen koalor som inte insjuknat i klamydia.

Klamydia orsakar blindhet, infertilitet och död hos koalor. Bakterieinfektionen har drabbat stora delar av Australiens koalor i delstaterna Queensland, New South Wales och Victoria.

Också andra områden där koalapopulationen är stor har drabbats svårt av bränderna.

Bränderna utgör en av de största tragedierna för koalapopulationen sedan koalan jagades för sin päls, enligt forskare vid universitetet i Adelaide.

De överlevande koalorna på Kangaroo Island kan inte flyttas bort från ön, eftersom de då riskerar att smittas av klamydia.

Diskussion om artikeln