Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iskalla vindar sveper över den grekiska ön Lesbos där tusentals flyktingar försöker klara vinterkylan

Från 2020
Uppdaterad 05.01.2020 12:04.
Förhållandena för migranterna i lägret på Lesbos är usla - Spela upp på Arenan

Förtvivlade migranter på den grekiska ön Lesbos protesterar mot de usla förhållandena i lägret. I och med vinterns ankomst och en kallfront med minusgrader har situationen i lägret förvärrats.

I fredags tände demonstranter på bildäck och soppåsar och stoppade framfarten på en väg i närheten av det överfulla lägret Moria. De protesterade bland annat mot att det inte finns tillräckligt med varma utrymmen för den stora mängden migranter i lägret.

Polis kom till platsen och skingrade demonstranterna med tårgas, medan räddningsmanskap släckte eldarna.

Många bor i tält och ruckel

Morialägret hyser 19 000 människor. Det är långt över lägrets kapacitet - det finns uppvärmda utrymmen för bara en tredjedel av invånarna.

Resten bor i fladdrande tält och brädruckel som inte håller kylan och vinden borta. Invånarna försöker hålla värmen uppe med att göra upp små eldar.

Köldknäpp förvärrar läget

Läget förvärrades av den köldknäpp som drog in över Grekland förra veckan med temperaturer på 10 köldgrader på sina håll. Vädret fortsätter att vara kyligt också den kommande veckan.

Det är inte första gången protester utbryter i lägret. Atmosfären är av begripliga skäl spänd, vilket ofta tar sig i uttryck i våld, säger FN:s flyktingkommissariat.

Under 2019 anlände över 60 000 migranter till Grekland, både landvägen och sjövägen.

Diskussion om artikeln