Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apor tar över stad i Thailand – invånarna är hjälplösa

Från 2020
Stora mängder apor håller ständigt till kring två nästa tusen år gamla ruiner.
Bildtext Stora mängder apor håller ständigt till kring två nästa tusen år gamla ruiner. Aporna är tvungna att leta efter föda allt längre bort från ruinerna.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Hundratals apor gör livet surt för invånarna i den historiska thailändska staden Lopburi. Aporna stjäl mat, har sönder maskiner och tvingar människorna att ständigt vara på sin vakt. I praktiken är det på många sätt aporna som har makten.

Hastigt reparerar Thitinan Techawongtham en slangbössa. Samtidigt håller han ett öga på en apa som smyger omkring på närmaste hustak.

– Jag vet att apan vill komma in i mitt hus. Jag skulle skrämma den på flykten med hjälp av slangbössan, men gummibandet hade glidit bort från klykan, förklarar Thitinan.

Liksom många Lopburibor har Thitinan Techawongtham alltid en slangbössa nära till hands. En del apor har slutat att bli skrämda, men för det mesta fyller slangbössorna sitt syfte. Techawongtham håller i en slangbössa och ser glad ut.
Bildtext Liksom många Lopburibor har Thitinan Techawongtham alltid en slangbössa nära till hands. En del apor har slutat att bli skrämda, men för det mesta fyller slangbössorna sitt syfte.
Bild: Björn Ådahl/Yle

När Thitinan får slangbössan i skick riktar han den mot apan och låtsas skjuta. Den resulterande smällen får apan att blixtsnabbt skutta upp i ett träd.

– Det sista jag vill göra är att skada aporna, så jag skjuter aldrig stenar eller något annat mot dem. Jag vill bara jaga bort dem, konstaterar Thitinan.

Farliga bett, korkade besökare

Thitinan säger att aporna är så påhittiga att det är svårt att hindra att de roffar åt sig mat eller föremål som de tror kan vara mat.

Lopburiborna måste också skydda alla apparater som de förvarar utomhus, för annars kan aporna ha sönder dem när de letar efter mat.

Ungar försöker komma åt matrester också från soptunnor. Många apors hälsa skadas när de äter människoföda.
Bildtext Ungar försöker komma åt matrester också från soptunnor. Många apors hälsa skadas när de äter människoföda.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Aporna kan också vara farliga. De ger ett lekfullt och på många sätt bedårande intryck, men om de upplever att de är hotade kan de bita.

Thitinan betonar att man i så fall genast måste gå till en läkare.

Aporna är mästare på anpassning

Aporna kan bära bland annat på rabiesviruset, så det är viktigt att man blir undersökt så snabbt som möjligt.

– Vi Lopburibor vet att vi ska vara försiktiga. Turister blir däremot bitna med jämna mellanrum även om vi försöker varna dem alltid när vi har en chans, berättar Thitinan.

Ihärdig parning, heliga varelser

Thitinan driver en uteservering i centrum av Lopburi. Lopburi är en av Thailands äldsta städer, och på 1600-talet fungerade den i drygt 20 år i praktiken som rikets huvudstad.

Thitinan berättar att aporna förr höll till enbart i närheten av två ruiner av på 1100-talet uppförda hinduistiska tempel. Under det senaste decenniet har de förökat sig i rasande takt, och nu stöter man på dem överallt i centrumet.

 Aporna är inte rädda för människan. Det gäller att inte provocera dem, för då kan de bita. En man ser på en apa.
Bildtext Aporna är inte rädda för människan. Det gäller att inte provocera dem, för då kan de bita.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Aporna anses vara den hinduistiska guden Hanumans lärjungar. Även om flertalet av thailänningarna nuförtiden är buddhister högaktas Hanuman allmänt, och därför är det tabu mot att skada aporna.

– Jag skulle gärna se att aporna gick upp i rök. Inga Lopburibor vill ändå göra dem illa, för de flesta tror att det skulle föra med sig olycka, berättar Thitinan.

Problematisk turism, stängda dörrar

Bland thailänningarna är Lopburi nu känd som apornas stad. Aporna lockar fler och fler främst inhemska besökare till Lopburi, och en del av invånarna gynnas ekonomiskt av turismen.

– Det förvärrar situationen. De som har att göra med turister motsätter sig alla försök att få läget under kontroll, konstaterar Anil Bhupati.

Liksom många Lopburibor har Thitinan Techawongtham alltid en slangbössa nära till hands. En man och en flicka ser neråt på en hel del apor som går runt dem.
Bildtext En jämn ström av huvudsakligen thailändska turister besöker Lopburi. De flesta kommer i första hand dit för att fotografera och titta på aporna.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Bhupati driver tillsammans med sin hustru en pappersaffär vid en av Lopburis huvudgator. Han ondgör sig över att aporna sätter käppar i hjulen för deras verksamhet.

– Förr kunde vi locka kunder genom att ställa ut varor på trottoaren utanför butiken. I och med att aporna stjäl till exempel pennor och gummin och knuffar omkull hyllorna måste vi nu hålla allting inomhus och ha ytterdörrarna stängda, säger Bhupati och tillägger att kunder i allt högre grad håller sig borta.

Anil Bhupati önskar att största delen av aporna skulle bli flyttade till ett närbeläget naturreservat. De som gagnas av turismen motsätter sig sådana åtgärder.
Bildtext Anil Bhupati önskar att största delen av aporna skulle bli flyttade till ett närbeläget naturreservat. De som gagnas av turismen motsätter sig sådana åtgärder.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Bhupati säger att det samma gäller för så gott som alla butiksägare i centrumet. De som väljer att på sydostasiatiskt vis ha ytterdörrarna öppna är tvungna att hela tiden hålla vakt utanför butikerna.

Släkten flyr, förlorat lugn

Bhupati och hans hustru hör till Thailands indiska minoritet. Bhupati är tredje generationens thailänning, och han och hans syskon är födda i Lopburi.

– Nu är min hustru och jag de enda indierna som har stannat kvar. Mina syskon stod inte längre ut med allt förtret som aporna orsakade, så de flyttade med sina familjer till Bangkok som ligger 150 kilometer söderut, berättar Bhupati.

Också Bhupatis barn har lämnat Lopburi. Själv ämnar han ändå stanna kvar, för han älskar sin hemstad även om aporna ser till att livet inte längre alls är lika rofyllt som förr.

Vid huvudgatorna täcks husfasaderna av galler. Apor skulle annars tränga sig in i bostäderna på jakt efter mat.
Bildtext Vid huvudgatorna täcks husfasaderna av galler. Apor skulle annars tränga sig in i bostäderna på jakt efter mat.
Bild: Björn Ådahl/Yle

Diskussion om artikeln