Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rättegången mot Harvey Weinstein inleds på måndag – Weinstein hoppas kunna återuppbygga sin filmkarriär

Från 2020
Harvey Weinstein.
Bildtext Harvey Weinstein kan dömas till livstids fängelse.
Bild: /All Over Press

Den före detta filmmogulen Harvey Weinsteins öde börjar avgöras på måndag när han ställs inför rätta. Det hela kan sluta med en fängelsedom på tiotals år för den 67-åriga filmproducenten.

Det har gått över två år sedan en våg av anklagelser för sexuellt ofredande från över 70 kvinnor inom filmindustrin satte igång rörelsen #metoo.

Bland annat anklagades Weinstein av skådespelerskor som Cara Delevingne, Eva Green, Salma Hayek, Lena Headey, Angelina Jolie, Rose McGowan och Gwyneth Paltrow.

Bara ett brottsfall utmynnar i en rättegång som kan leda till att Weinstein döms till fängelse. Den här rättegången inleds på måndag.

Rättegången kommer främst att cirkla kring anklagelserna om att Weinstein våldtog en kvinna i ett hotellrum på Manhattan år 2013 och tvingade en annan kvinna till oralsex år 2006.

Sammanlagt omfattar rättegången fem åtalspunkter.

För en månad sedan nådde Harvey Weinstein och hans havererade filmstudio ett avtal om ersättningar till fler än 30 kvinnor som anklagat producenten för sexuellt ofredande.

Bill Cosby
Bildtext Komikern Bill Cosby, som gjorde sig skyldig till att ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand för 15 år sedan.
Bild: TRACIE VAN AUKEN/EPA-EFE

Liknelser till fallet Cosby

På måndag inleds rättegången genom valet av en jury. Efter valet av jury kan själva rättegången pågå i upp till fyra veckor.

Själva valet av en jury kan dock dröja eftersom mediecirkusen kring fallet kan leda till att flera potentiella jurymedlemmar redan bestämt vad de tycker, skriver AP.

Åtminstone en Hollywoodskådespelare väntas vittna vid rättegången medan flera andra personer som anklagat Weinstein väntas närvara.

Juryn ska även få höra några av kvinnorna som offentligt anklagat Weinstein för trakasserier och våldtäkt.

För att Weinstein ska dömas till livstidsfängelse måste åklagaren visa att filmmogulen på regelbunden basis ofredade kvinnor sexuellt.

Enligt AP påminner fallet om rättegången mot komikern Bill Cosby som dömdes för att ha drogat och ofredat en kvinna 2004.

Förutom offret vittnade fem andra kvinnor att den 82-åriga komikern under årens lopp drogat och ofredat dem.

I båda fallen har Cosby och Weinstein målats upp som förövare som använt sin makt för att utnyttja kvinnor, ibland i utbyte mot löften om filmroller.

Cosby var länge en av de mest folkkära tv-profilerna i USA medan Weinstein har producerat filmer som Pulp Fiction och Shakespeare In Love för vilken han vann en Oscar år 1999.

Weinstein: Jag vill bygga upp min filmkarriär igen

Weinstein är fortfarande fri mot en borgenssumma på två miljoner dollar.

Summan höjdes nyligen från en miljon till två efter att åklagarmyndigheten anklagade Weinstein för att ha mixtrat med sin elektroniska fotboja vilket lett till störningar i övervakningen av mogulens förehavanden.

Weinstein har setts ute i offentligheten i New York flera gånger under de senaste månaderna, bland annat på en nattklubb.

Inför rättegången har Weinstein också mottagit och svarat på frågor av CNN. I sina svar hävdar Weinstein att han tänker försöka återuppbygga sin filmkarriär och fokusera på sina barn och sin hälsa efter rättegången.

Efter anklagelserna tog Weinsteins karriär sig en rejäl törn. Han fick sparken från sitt företag The Weinstein Company av sin egen styrelse och därefter gick bolaget i konkurs.

Harvey Weinstein och Georgina Chapman.
Bildtext Weinstein med den före detta frun Georgina Chapman. Paret skildes åt efter att anklagelserna mot Weinstein offentliggjordes.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

– Det kommer att kräva en del arbete att återuppbygga. Om jag kan återvända till att åstadkomma något gott och att bygga platser som hjälper att hela och trösta andra, tänker jag försöka, uppger Weinstein i ett skriftligt svar till CNN.

Weinstein uppger att de senaste två åren varit "outhärdliga" och att han fått möjligheten att kritiskt granska sig själv och sina handlingar.

– Jag inser nu att jag varit ockuperad av mitt arbete, mitt företag och min vilja att vara framgångsrik. Det har lett till att jag har struntat i min familj, mina förhållanden och fått mig att agera ut mot människorna runt mig.

Weinstein har också behandlats för sexberoende i Arizona efter att anklagelserna började florera.

– Jag har deltagit i ett tolvstegsprogram och mediterat. Jag har lärt mig att släppa taget om mitt kontrollbehov.

Källor: BBC, CNN, AP, The Guardian

Diskussion om artikeln