Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran överger kärnavtalet helt och hållet

Från 2020
Uppdaterad 05.01.2020 23:34.
"Ner med USA, ner med Israel", skanderar demonstranter i Islamabad 3.1.2020
Bildtext Demonstranter har demonstrerat på olika håll mot USA efter att den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani i Bagdad. Den här bilden är från Islamabad, Pakistan den 3.1 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Iran tänker inte längre begränsa sin urananrikning och överger kärnavtalet som slöts 2015, skriver tidningen The New York Times.

Enligt landets statliga medier har man bestämt sig för att helt och hållet överge kärnavtalet till följd av mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani i Bagdad.

The New York Times och Reuters rapporterar, med hänvisning till ett uttalande av den iranska staten, att man nu kommer att utvinna uran utan några begränsningar.

I uttalandet uppger man att utvinningen av uran nu kommer att avgöras enbart på basis av landets tekniska behov.

Det här kan stoppas om USA häver sanktionerna mot Teheran, menar talesmannen. USA:s president Donald Trumps har placerat stränga sanktioner på Iran sedan USA lämnade avtalet år 2018.

Iran har flera gånger anklagats, bland annat av president Donald Trump, för att man inte följer avtalet.

På söndag röstade även Iraks parlament igenom en resolution för att avlägsna utländska trupper ur landet. Senare på söndag kväll rapporterade internationella medier om vittnesuppgifter att åtminstone tre raketer slagit ned i Gröna zonen i Bagdad.

Bland annat den amerikanska ambassaden är belägen i den strängt bevakade Gröna zonen.

På Twitter varnar USA:s president Donald Trump Iran för att slå till mot ett amerikanskt mål eller en amerikansk person.

- USA kommer att slå tillbaka, snabbt och till fullo, kanske till och med oproportionerligt, skriver Trump på Twitter.

Diskussion om artikeln