Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriminella organisationen United Brotherhood lägger ner verksamheten - CKP: Personer som verkar i gäng fortsätter sin brottsliga bana på ett eller annat sätt

Från 2020
Uppdaterad 06.01.2020 15:42.
United Brotherhoods väst
Bildtext I höstas rapporterades det om att United Brotherhood lovat ersättning för misshandel av personer som ansvarar för säkerheten i fängelser.
Bild: Polisen

Den kriminella organisationen United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union lägger ner sin verksamhet, rapporterar Helsingin Sanomat och MTV Uutiset.

En av gängets grundare och frontfigurer, Ville Jaatinen, har bekräftat uppgifterna för HS och MTV.

I ett pressmeddelande till medierna uppger organisationen att man kommit till ”ett gemensamt och enhälligt beslut” om saken. Nedläggningen innebär att ligan lämnar sina lokaler och slutar använda emblem.

Enligt pressmeddelandet ska inget nytt gäng skapas för att ersätta United Brotherhood och Bad Union. I en intervju för Svenska Yle säger kriminalinspektör Ari Lahtela att polisen följer med hur läget utvecklas.

– Det här är gängets egna utsago. Det återstår att se hur det slutligen blir. Vi måste följa med över tid och polisen följer med läget, säger Lahtela.

Att ett av de kändaste gängen i Finland lägger ned verksamheten kommer inte att skapa ett vakuum bland gängen. Andra gäng tar över, berättar Lahtela.

– Personer som verkar i gäng är ofta sådana att de fortsätter sin brottsliga bana på sätt eller annat. Antingen i andra befintliga gäng eller så skapar de ett nytt, säger Lahtela.

Verkar gängets påstående om att de inte skapar ett nytt gäng trovärdigt?

– Vi har under de senaste 15 åren sett exempel på att kriminella gäng lägger ned sin verksamhet. Men då Cannonball splittrades för några år sedan skulle verksamheten upphöra, men så gick det inte, säger Lahtela.

Enligt Helsingin Sanomat har United Brotherhood haft verksamhet åtminstone i Helsingfors, Lahtis, Jyväskylä, Åbo och Tammerfors.

Ari Lahtela vid Centralkriminalpolisen vill inte kommentera för Svenska Yle exakt hur många personer som är på fri fot och med i gänget, men det rör sig om flera tiotal personer.

Krav på verksamhetsförbud behandlas på onsdagen

I september väckte åklagaren och Polisstyrelsen gemensam talan i östra Nylands tingsrätt för att avveckla United Brotherhood, med kravet om omedelbart verksamhetsförbud. Orsaken är bland annat att ligan är kraftigt beväpnad och har militär verksamhet.

Kravet kommer att behandlas på onsdagen av tingsrätten i östra Nyland. Hittills finns inget vetskap om hur organisationens meddelande om nedläggning kommer att påverka rättegången.

– Det är tingsrätten och riksåklagaren som fattar de här besluten. Själv hoppas jag ändå att ärendet behandlas för det vore bra att få rättsstatens ställningstagande i frågan, säger kriminalinspektör Ari Lahtela för Svenska Yle.

På måndag eftermiddag bekräftade Polisstyrelsen för nyhetsbyrån STT att deras yrkanden om att lägga ned gänget genom ett beslut i rätten, trots att gänget påstår att de har lagt ned verksamheten.

Under åren 2018–2019 genomförde polisen en omfattande operation mot United Brotherhood som resulterade i husrannsakningar och flera gripanden runtom i Finland. Förundersökningen visar att ett flertal medlemmar misstänks för narkotikabrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet.

Redan tidigare har det varit känt att United Brotherhood haft en stark ställning inom fängelserna i Finland, där ligan bedrivit narkotikahandel och använt bland annat hot, våld och utpressning för att få inflytande.

Artikeln uppdaterades den 6.1.2020 klockan 12.35 med Centralkriminalpolisens kommentarer

Artikeln uppdaterades klockan 15.43 med att Polisstyrelsens yrkanden kvarstår.

Diskussion om artikeln