Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tour de Ski uppges växa nästa säsong – då är Therese Johaug beredd att nobba tävlingarna: "Det måste bli färre"

Från 2020
Therese Johaug pustar liggandes.
Bildtext Therese Johaug vann gårdagens avslutande etapp.
Bild: Lehtikuva

Inget är spikat ännu, men nästa års Tour de Ski föreslås omfatta åtta etapper, i stället för nuvarande sju. Det är inte acceptabelt under ett mästerskapsår, menar årets vinnare Therese Johaug.

Therese Johaug var överlägset starkast uppför Alpe Cermis i gårdagens avslutande Tour de Ski-etapp och säkrade därmed totalsegern. Detta var hennes tredje totalseger i touren.

När NRK frågar Johaug om hon tänker delta i touren nästa säsong svarar hon att "det är möjligt".

Men Johaug är inte alltför imponerad av planerna för nästa säsongs Tour de Ski. NRK uppger att man planerar att öka etappantalet från nuvarande sju till åtta och dessutom senarelägga touren en aning.

Nästa års Tour de Ski planeras gå från den 1 januari till 10 januari. Sex veckor senare är det dags för VM, som nästa år arrangeras i Oberstdorf.

Dessa planer faller inte Johaug i smaken.

– Det är viktigt att det inte blir för många lopp. I programmet står det att det ska vara åtta. Det är ett lopp mer än i dag.

– Det blir väldigt konstigt att ha åtta lopp i Tour de Ski ett mästerskapsår. Det måste bli färre, i alla fall ett mindre så att det blir sju, funderar den norska stjärnan.

Om det är färre lopp så är det större chans att världseliten finns med, tror Johaug.

– Om de lägger in ett extra lopp ett mästerskapsår så får du acceptera att folk inte kommer att köra slut på sig helt när det finns ett VM som man är mest fokuserad på, förklarar Johaug.

Programmet för nästa säsong är planerat att fastslås på det internationella skidförbundet Fis kongress efter säsongen.

Diskussion om artikeln