Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikes nya regering svärs in – migrationspolitiken kan bli en tvistefråga

Från 2020
Uppdaterad 07.01.2020 11:31.
Sebastian Kurz och Werner Kogler skakar hand
Bildtext Sebastian Kurz och Werner Kogler. I synnerhet migrationspolitiken kan komma att bli en tvistefråga de två partierna emellan.
Bild: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

I Österrike svärs den nya konservativ-gröna regeringen in i dag. För första gången någonsin får landet nu en regering bestående av folkpartiet ÖVP och de gröna. I synnerhet migrationspolitiken kan komma att bli en tvistefråga de två partierna emellan.

– Jag ser hellre att Österrike går politiskt åt det gröna hållet än att vi igen får en regering som för oss mot det högerextrema.

Bland annat med de här orden uppmanade de grönas ordförande Werner Kogler under veckoslutet partikongressen att rösta för samarbetet med Sebastian Kurz och hans folkparti ÖVP.

Enligt Kogler handlar regeringsprojektet för de grönas del också om att förhindra ett nytt samarbete mellan folkpartiet och det högerpopulistiska, dels högerextrema, frihetspartiet FPÖ.

Och det var till slut med mycket klara siffror som de gröna partidelegaterna gav grönt ljus för att gå med i regeringen, som enligt planerna ska sväras in i dag under förmiddagen.

”Sjöräddning leder till fler döda”

Där de gröna i regeringsprogrammet kunde sätta en stark prägel på den österrikiska klimatpolitiken – har det såväl inom, som utanför partiet kritiserats att de gröna nu har gått med på för långgående kompromisser inom asyl- och migrationspolitiken.

I regeringsprogrammet står nu skrivet att personer som inte beviljas asyl konsekvent ska utvisas. Samtidigt vill regeringen införa en form av preventivt säkerhetsförvar för personer som anses som farliga.

I synnerhet frågan om säkerhetsförvar har väckt en hel del intern diskussion bland de gröna.

I regeringsprogrammet finns också en punkt som hänvisar till hur man ska lösa akuta kriser när det gäller migration och asyl.

Om ÖVP och de gröna i något skede inte kan enas om gemensamma åtgärder på den här punkten, kan partierna fritt söka stöd för sina förslag i parlamentet.

I praktiken gagnar den här formuleringen endast folkpartiet, som till exempel med hjälp av frihetspartiet FPÖ kan gå emot sin regeringspartner för att få skärpta asyllagar godkända.

Då regeringsprogrammet presenterades i torsdags betecknade den nygamle förbundskanslern Sebastian Kurz migrationsfrågan som mycket viktig för honom och han fortsatte på temat i en intervju för den tyska tidningen Bild am Sonntag.

I intervjun kritiserade Kurz de privata sjöräddarna på Medelhavet och slog fast att deras verksamhet endast lockar fler människor i Europas riktning, vilket i förlängningen leder till ännu fler döda.

Den tyska sjöräddningsorganisationen Sea-Watch betecknar Kurz uttalande som vetenskapligt motbevisat struntprat.

Diskussion om artikeln