Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irans utrikesminister anklagar USA för att neka visum för FN-besök - 13 olika hämndplaner förbereds mot USA

Från 2020
Uppdaterad 07.01.2020 16:50.
Demonstranter utanför USA:s ambassad  i Istanbul bär på bilder av den mördade iranska generalen Qasem Soleimani
Bildtext Demonstranter utanför USA:s ambassad i Istanbul bär på bilder av den mördade iranska generalen Qasem Soleimani.

Irans utrikesminister Javad Zarif anklagar USA för att inte ha beviljat ett visum åt honom för ett besök i FN-högkvarteret i New York.
Irans parlament stämplar samtidigt alla amerikanska styrkor som terrorister.

- De är tydligen rädda för att någon kommer till USA för att avslöja realiteter, sade Zarif med hänvisning till mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani i fredags.

USA har som FN:s värdnation skyldighet att bevilja visum åt utländska diplomater som besöker FN.

- Världen börjar och slutar inte i New York, man kan tala till det amerikanska folket även från Teheran. Det kommer vi att göra, tillade Zarif.

Det amerikanska utrikesministeriet har inte ännu kommenterat Zarifs uttalande men USA varnar däremot fartyg i Mellanöstern för att det finns en risk för att Iran angriper eller försöker störa sjöfarten, särskilt i och omkring Persiska viken.

I fjol utsattes oljetankfartyg i farvattnen bland annat för attacker med minor och Iran lade beslag på flera fartyg som anklagades för att smuggla olja.

20 procent av världens olja transporteras via Hormuzsundet i Persiska viken och trafiken genom sundet är särskilt sårbar för störningar, varnar USA.

En karta som visar det geografiska läget för Hormuzsundet.
Bild: Google

Amerikaner stämplas som terrorister

Irans parlament har samtidigt antagit en lag där alla amerikanska styrkor stämplas som terrorister.

Den nya lagen utpekar personer och institutioner som Pentagon, som medverkade till mordet på den iranska generalen Qasem Soleimani, som terrorister.

Samarbete med amerikanska styrkor kommer hädanefter att betraktas som ett terroristdåd, enligt den nya lagen som också kan ses som en spegelbild av president Donald Trumps omstridda beslut i våras att stämpla det Islamiska revolutionsgardet som en terroristorganisation.

USA använde Trumps beslut som motivering för missilattacken som förra veckan dödade Soleimani.

Över en miljon iranier deltog på måndagen i ett minneståg för den mördade Soleimani norr om Teheran
Bildtext Över en miljon iranier hedrade i går den mördade Soleimani i en minnesstund norr om Teheran.

Irans parlament anslog också mer budgetmedel åt det Islamiska revolutionsgardets elitstyrka Quds, som leddes av Soleimani.

Quds som bär ansvaret för Irans operationer utomlands, får närmare 200 miljoner euro i tilläggsanslag, förmodligen för att förbereda hämndaktioner mot USA och dess allierade.

13 olika planer för hämnd

Enligt den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Tasnim, har Iran utarbetat minst 13 olika planer för hur man ska hämnas mordet på Soleimani.

Enligt nyhetsrapporten skulle det inflytelserika Nationella säkerhetsrådets sekreterare Ali Shamkhani, ha sagt att även den svagaste planen innebär en "historisk mardröm för USA."

- Amerikanerna bör veta att fram till nu har 13 hämndplaner diskuterats i rådet och även om det uppnås enighet endast kring den svagaste planen så skulle den innebära en historisk mardröm för USA.

- Om de amerikanska styrkorna inte lämnar vår region omedelbart så kommer vi att se till att de bärs ut horisontellt, tillade Shamkhani.

Källor; AFP, AP

Diskussion om artikeln