Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nationell telefonlinje för barn ger snart stöd också på svenska: "Småningom ska man anställa två personer för det här”

Från 2020
Person som villa huvudet över korsade armar.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Barn och unga ska få samtalsstöd på svenska av Mannerheims barnskyddsförbund.

Den nationella stödlinjen för barn ska utöka sin service med svenskspråkig personal. I januari börjar man söka lämpliga kandidater för arbetet.

Telefonlinjen har funnits redan en längre tid, men eftersom jourhavarna befinner sig runt om i landet har man inte kunnat garantera att de som svarar kan svenska. Telefonhjälpen sköts av frivilliga som har fått en utbildning av Mannerheims barnskyddsförbund.

- Där kan man prata om vad som helst, säger Janina Andersson, som är verksamhetsledare för Mannerheims barnskyddsförbund i Egentliga Finlands disktrikt.

Enligt Andersson är utvecklingen av telefonservicen fortfarande i startgroparna. Tanken är att telefonlinjen under vissa tider betjänar också på svenska.

Janina Andersson står framför en trappa.
Bildtext Janina Andersson.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- De ska snart anställa två svenskspråkiga personer i Helsingforstrakten som ska börja jobba med det här. Småningom börjar vi sedan fråga efter frivilliga och andra som vill komma med där, säger Andersson.

Barn och unga som behöver stöd gällande exempelvis mobbning, sexuella trakasserier eller grooming kan ringa till stödlinjen. Exakt hur telefonservicen kommer att fungera på svenska vet man enligt Andersson inte ännu.

- Det beror på hur många som ringer på svenska, vad som efterfrågas och så vidare.

Lönar sig alltid att söka hjälp

Ensamhet är den vanligaste orsaken till att barn och unga tar kontakt med Mannerheims barnskyddsförbund, berättar Andersson. En del barn känner att de inte kan prata om sina bekymmer med vuxna runt sig och därför är det viktigt att det ordnas service där barnen i stället får ventilera frågorna med någon anonym vuxen.

Vad har du för tips till de barn som befinner sig i en situation där de behöver hjälp?

- Det finns ingenting som är för löjligt eller för litet att säga. Jag hoppas också att vuxna inser att när barnet säger någonting så ska man stanna upp och lyssna.

- Det behöver inte vara mamma och pappa man pratar med, utan det kan vara någon annan vuxen. Men så fort du har något på hjärtat är det alltid bättre att prata än lämna det inom sig.

70-åringar bjuds på kaffe

Mannerheims barnskyddsförbund firar 100-årsjubileum i år och Mannerheims barnskyddsförbunds krets i Egentliga Finland fyller 70. För att uppmärksamma detta ordnar man kaffeträffar i Heideken i Åbo för personer som fyller 70 år i år. På kaffeträffarna får man bekanta sig med Heideken och barnskyddsförbundets verksamhet.

Fem träffar ordnas mellan tisdagen den 7 januari och fredagen den 10 januari 2020, och de har visat sig vara så populära att det är möjligt att det ordnas ett sjätte tillfälle. .

- Det finns 25 personer som skulle vilja komma men som inte ryms, det känns ganska otroligt, säger Andersson.

Diskussion om artikeln