Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Maria Sundblom Lindberg: "Vad är straffet för ett korkat ligg?"

Från 2020
Maria Sundblom Lindbergs kommentarsbild med använd kondom på sidan.
Bildtext Prästen Maria Sundblom Lindberg brukar fråga par som hon ska viga om otrohet.
Bild: Yle/Parad

”Vad skulle få dig att vara otrogen?” står det på kortet som han drar ur högen.

Det är nyårsafton och någon utan konsekvenstänk har införskaffat Terapi-spelet och frågorna handlar varken om segling, väder eller bostadsmarknaden om man säger så.

Maria och sommarpratarna diskuterar brott och straff

”Jag skulle kanske vara otrogen om min fru var otrogen först. Som någon slags hämnd” svarar han som annars gärna undviker sin egen mörka källare.

Men där står han nu på nyårsafton och vi andra öppnar därför också upp våra fuktsvullna dörrar och färgflagande luckor för att se vad som gömmer sig därnere.

Brott görs ju inte där solen skiner så att säga. Brott görs på grund av rädsla, hat, girighet, straff, alkohol eller droger. Men brott görs ju också för att man älskar.

Man älskar någon så massor att man kan göra vad som helst för den. Man kan till och med göra andra illa.

Gatukonstnären Banksys väggmålning föreställande ett öppet fönster med men kvinna och svartsjuk man som tittar ut medan kvinnans älskare i smyg hänger från ena handen på utsidan av fönstret.
Bildtext Den kända gatukonstnären Banksys tolkning av temat otrohet.

Jag frågar ofta om otrohet i mitt jobb. När jag viger folk tar jag alltid upp det i vigselsamtalet före bröllopet och jag blir alltid lite rädd om vigselparet inte har ett svar.

Har man inte ett svar så känner man ju knappast sig själv alls. Finns det inget svar så har man inte tänkt på det utan tror att man tillhör den lilla procenten som aldrig sviker eller blir sviken.

Jag tycker att det är otryggt att gifta sig med någon som inte tänkt till eller som själv aldrig gått ner i sin källare för äktenskap, det är att besöka ett mörkt och kallt utrymme med jämna mellanrum.

Vare sig man vill eller inte. Att vara gift är att nu och då sitta på ett jordigt golv med en söndrig ficklampa och försöka hitta en väg ut.

Brott begås inte där solen skiner och det pratar vi om på Lonnan en dag när regnjackorna behövdes.

Det är inte precis Hells Angels som stiger av turbåten utan det är tre varma, smarta, snälla och charmiga människor, men de har alla varit i källaren.

Av olika skäl. Maria Norman är kriminolog och hon har ägnat sitt vuxna liv åt att knäcka koden kring varför människor gör brott och vad som skulle få dem att inte göra det.

Författaren Eva Frantz går frivilligt ner i mörkret för att kunna skriva trovärdiga deckare.

Mäklaren Alexis Stenfors, han blev helt fartblind och åkte ner bland spindlar och rutten lök när han hade satt för många nollor på sin värdeportfölj.

Det finns en befrielse i att börja sin bekantskap under jorden. Man slipper small-talket och fasaden.

Sårbarhet ger samhörighet och snabbt sitter man i ringen och tar varandra i hand. Ingen tror att den är bättre än någon annan.

Alla vet att man kan göra nästan vad som helst under fel omständigheter och ingen dömer.

Den inspelningsdagen var en ganska bra påminnelse om grunderna i ett givande umgänge och då spelar det ingen roll att man inte känner varandra från förr och faktiskt bara umgås för en dag.

Nyårsnatten tog tyvärr slut, precis som champagnen. Spelet packades ihop men diskussionen om otrohet dyker upp igen bara efter några dagar, med helt andra människor.

Humoristiskt postkort med svartsjuk kvinna som springer mot sin man som sitter på stranden med snygg bikinibrud i famnen.
Bildtext Otrohet har genom tiderna varit en ständig källa till skämt och humor. Här ett gammalt postkort på det temat.
Bild: /All Over Press

Nu är det inte fest. Det är vardag och ganska allvarligt och nu är frågan inte vad som skulle kunna få en att vara otrogen utan helt tvärtom: hur ska man förlåta en otrohet? Hur ska man sona sitt brott?

När du kör överhastighet tappar du körkortet och får böter, rånar du en kiosk blir det säkert två år bakom galler, men otrohet… ?

Hur många år av avstånd och ilska har den som blivit sviken rätt till?

”Jag var en idiot som tillät mig ett ligg, men det är länge sen. Hon är däremot arg ännu. Inte arg så att hon skriker utan bitter och tyst. En enkvälls grej knäckte vår relation och jag tror att vi båda är förvånade över att vi inte kommer vidare. Men jag tycker inte att ett livstidsstraff för en engångsförbrytare är rimligt. Vad tycker du?”

I alltför många frågor är jag för tvärsäker men nu tycker jag ingenting. Jag bara vet att förlåtelsen sällan handlar om vilja utan mera om nåd och dåligt minne.

Om man själv inser att man kan svika så kan man ofta hantera svikare bättre.

Maria Sundblom Lindberg, Alexis Enforcersd höjda skålar., Eva Frantz och Maria Norman på picnick
Bildtext Alexis Stenfors, Eva Frantz och Maria Norman diskuterar brott och straff med Maria Sundblom Lindberg i andra avsnittet av Maria och sommarpratarna.
Bild: Parad Media.

Andra avsnittet för Maria och sommarpratarna sänds 12.1.2020 på Yle Fem och Arenan.

Temat för sändningen är "brott och straff" och gästerna är mäklaren Alexis Stenfors, författaren Eva Frantz och kriminologen Maria Normann.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln