Spanien får sin första koalitionsregering på årtionden - historisk vänsterregering tack vare stöd av separatister
Spanien får sin första koalitionsregering sedan återgången till demokrati på 1970-talet, då parlamentet med en knapp två rösters marginal godkände socialistledaren Pedro Sánchez samarbete med vänsterpartiet Podemos.
Det spanska parlamentet gjorde slut på Spaniens traditionella enpartiregeringar, då det på tisdag eftermiddag godkände den nya minoritetsregeringen med rösterna 167 mot 165.
Det hade krävts 176 röster i parlamentet för absolut majoritet, men 18 baskiska och katalanska ledamöter avstod från att rösta och regeringen fick därmed grönt ljus med stöd av flera regionala småpartier.
Regeringspartierna har tillsammans 155 ledamöter i parlamentet och de måste i fortsättningen ty sig till regionala partier samt separatister i Baskien och Katalonien.
Förtroendeomröstningen innebar också ett slut på den långvariga regeringskrisen i Spanien, som ledde till fyra parlamentsval inom fyra år.
Vänsterpolitik utlovas
Pedro Sánchez lyckades inte bilda regering efter fjolårets två parlamentsval eftersom han ännu då ansåg att priset var för högt, men socialistledaren gav till slut efter för Podemos reformkrav.
Det innebär att den nya regeringen bland annat går in för att höja minimilönen samtidigt som skatterna för större bolag och höginkomsttagare höjs.
Regeringen lovar också att häva delar av den impopulära arbetsmarknadsreformen från år 2012, som gjorde det lättare för företag att sparka anställda.
Arbetsgivarna samt högern varnar för att dessa reformer kan förvärra arbetslösheten och Spaniens konkurrenskraft.
- Denna regering är den mest radikala i vår historia, konstaterade högerpartiet PP:s (Partido Popular) ordförande Pablo Casado, som beskrev regeringen som "Frankensteins monster som består av kommunister och separatister."
Det högerpopulistiska partiet Vox som numera är landets tredje största parti, anklagar socialisterna för att äventyra Spaniens enighet och säkerhet genom samarbetsavtalet med separatistpartierna, katalanska ERC och baskiska Bildu.
Inget annat alternativ
Sánchez kontrade med att det inte fanns något annat alternativ för att lösa den långvariga regeringskrisen.
- Det är uppenbart att demokratin urholkas utan en folkvald regering och ett folkvalt parlament, sade Sánchez som tog över premiärministerposten sommaren år 2018.
Sánchez hänvisar till att man i fjol inte kunde anta någon budget och många andra stora beslut blev kvar liggande på bordet på grund av den politiska krisen.
Han kommer att leda regeringen tillsammans med Podemos ungdomlige ledare Pablo Iglesias och de flesta spanjorer verkar enligt opinionsmätningar nöjda med att äntligen få en fungerande regering.
Oberoende bedömare tror att minoritetsregeringen inte blir särskilt långvarig, eftersom den är beroende av små regionala partier samt separatister.
- Det politiska landskapet är knepigt. Den nya koalitionen är en minoritetsregering och den katalanska spänningen kan blossa upp igen. Det ekonomiska läget gör det dessutom svårt att öka statsutgifterna så som lovat, säger analytikern Steven Trypsteen.
Källor: AFP, Reuters