Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marins feltolkade vision blev en världsnyhet – statsrådet rättar mediernas felaktiga uppgifter

Från 2020
 Sanna Marin tittar till höger.
Bildtext Sanna Marins vision blev nyhetsanka.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins (SDP) vision om en förkortad arbetsvecka eller kortare arbetsdagar har lett till stora rubriker i världen, speciellt i Storbritannien.

Det som saknas i flera nyhetsartiklar är uppgiften om att Marin presenterade sin vision i slutet av sommaren, före hennes tid som statsminister, och att det inte är något som ingår i Finlands regeringsprogram.

Italienska La Repubblica, tyska Die Welt och flera brittiska tidningar som The Independent, The Daily Mail och The Sun skrev om Marins vision.

Tidningarna skrev om Marins vision, men lade fram den som om det var en linjedragning gjord av finska staten. I artiklarna skrevs det om att Marin förespråkar en fyra dagars arbetsvecka och sex timmar långa arbetsdagar.

Marins vision handlade ändå inte om att både införa kortare dagar och kortare arbetsveckor - utan någondera. En del av tidningarna har redan korrigerat den uppgiften.

Sanna Marin presenterade sin idé på SDP:s 120-års jubileum i augusti, då bland annat Demokraatti skrev om den.

– Människor förtjänar enligt mig mer tid med familjen, med hobbyer, och tid för annat som kultur. Det här kunde vara nästa steg i arbetslivet, sade Marin under jubileet.

Ett par dagar senare konstaterade hon att visionen ''kanske är utopi i dag, men något som kan bli verklighet i framtiden'' i ett Twitterinlägg. I samma veva utvecklade hon sitt resonemang.

Statsrådet förklarar nu på Twitter att det inte handlar om regeringens linje, utan om Marins vision, och att ingen sådan reform är i görningen.

Den falska nyhetens källa är ett mysterium

Päivi Anttikoski, kommunikationschef på statsrådet, säger att det inte finns uppgifter om varför Marins vision plötsligt dök upp i utländska medier.

– Det är ett mysterium, säger Anttikoski.

Daily Mail var först i Storbritannien med att skriva om saken, men redan före det behandlade tidningen New Europe, som skriver om EU-ärenden, Marins vision.

Statsrådet har rättat mediernas uppgifter på eget bevåg. Flera medier har också själva kontaktat statsrådet.

– Det här är en tidningsanka. För det första har Marin aldrig föreslagit att både förkorta arbetsveckan och arbetsdagen, och för det andra har hon bara nämnt förslaget en gång i augusti på SDP:s 120-årsfest och undrat varför inte vi också kunde ha det så här, säger Anttikoski.

Statsminister Marin kommer inte kommentera ärendet mer, enligt henne.

– Ifall hon skulle kommentera skulle ärendet hamna på tapeten igen, gissar Anttikoski.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pääministeri Marinin visio nelipäiväisestä työviikosta pomppasi maailman mediaan – valtioneuvosto oikoo uutisia skriven av Marika Harjumaa.

Diskussion om artikeln