Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Schweiz rundradiobolag filmade österbottniska pälsfarmer – bilderna visar jätterävar

Från 2020
Uppdaterad 07.01.2020 19:42.
En jätteräv vid Markku Harjus vårdhem år 2018.
Bildtext En jätteräv vid Markku Harjus vårdanstalt år 2018. Räven har inget med dokumentären att göra.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Schweiz rundradiobolag SRF har publicerat en dokumentär om missförhållanden som de anser råder vid finländska pälsfarmer. På bilderna kan man se jätterävar som väckte mycket diskussion för ett par år sedan.

I den 20 minuter långa dokumentären besöker man pälsfarmer i Österbotten, någonstans söder om Vasa. Vid några farmer ber man om tillstånd att få filma, men när svaret blir nej så återvänder man på natten och filmar farmerna från utsidan.

Det här skedde i början av december.

Journalisterna hade sällskap av Kristo Muurimaa från djurskyddsföreningen Oikeutta eläimille.

Han berättar att han ville medverka för att visa hurdana förhållanden som råder vid finländska pälsfarmer och avslöja att uppfödning av jätterävar fortsättningsvis pågår.

– Pälsuppfödarna har lovat att sätta punkt för uppfödningen av jätterävar, men det har inte skett, säger Muurimaa.

Han förklarar att rävarna lider av sin storlek och kan drabbas av bland annat hud- och ögonproblem.

Pälsdjursodlarna tillbakavisar kritiken

Muurimaas påstående håller ändå inte enligt Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Enligt Frostdahl arbetar man sedan flera år tillbaka aktivt med att få ner storleken på djuren.

– Bland annat så har vi ett system med BMI-index som används för att mäta kroppsmassa i förhållande till längden på djuren, och så har vårt auktionsbolag Saga Furs vidtagit väldigt starka åtgärder för att begränsa storleken på de skinn som säljs här i Finland. Det pågår hela tiden arbete för att komma åt storleken på djuren och för att djurhälsan ska förbättras.

Man i kostym på pälsfarm.
Bildtext Steven Frostdahl.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Enligt Frostdahl är det ändå självklart en otrolig storleksskillnad mellan en farmräv och en vild räv.

– De rävar som finns på våra farmer är ju framavlade i syfte att vara produktionsdjur. Det finns inget kommersiellt värde i att hålla vild polarräv i fångenskap.

Tycker du att de djur som syns på bild i det här filmmaterialet är för stora?

– Jag är ingen veterinär, men jag skulle säga att vissa av de här djuren skulle jag vilja se närmare på, men så finns här också djur som man ser att man medvetet har valt kameravinklar för att framställa som så stora som möjligt.

Gamla bilder?

Frostdahl är inte överraskad över att dokumentären nu publiceras. Man har varit i kontakt med det schweiziska tv-teamet tidigare, då de bad att få besöka österbottniska farmer för att filma.

– De ville komma hit och se på våra farmer i november-december, under den perioden när pälsningen pågick. Vi ansåg att våra farmare hade så fullt upp med sina göromål då, så vi föreslog att vi skulle ta det i januari när det vore mer lämpligt. Men det passade inte dem.

Under tisdagens lopp har Frostdahl både hunnit se dokumentären och diskuterat den med kolleger. En del av bilderna tycker han sig känna igen från förr.

– I början av reportaget såg jag bilder som ser ut att vara ganska gamla, och som jag misstänker att har tagits tidigare. Och det brukar vara på det sättet att man plockar fram gammalt material som kanske har chockerat tidigare.

Vill se tuffare lagar

Organisationen Oikeutta eläimille hoppas för sin del att den internationella uppmärksamheten från dokumentären ska få regeringen att driva igenom ambitiösare lagstiftning för djurens rättigheter.

– Den senaste förnyelsen var rent ut sagt dålig. Den ledde inte till några förbättringar vad gäller pälsnäringen, säger Kristo Muurimaa.

Steven Frostdahl tror att nyckeln till framgång snarare ligger i fortsatt målmedvetet arbete inom näringen.

– Det viktigaste är kanske att vi fortsätter att kommunicera med våra farmare och att vi fortsätter att ge god rådgivning. Men också att vi fortsätter utveckla våra certifieringssystem och att vi ser till att det finns tillräckligt med veterinärer som kan övervaka våra farmer, både inom näringen och inom normal myndighetsövervakning.

Blårävsskinn
Bildtext Blårävsskinn på auktion 2016.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

SRF:s dokumentär har redan publicerats på nätet och ska sändas på schweizisk tv på tisdag kväll.