Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Har förväntningarna på Kaapo Kakko varit orealistiska? – Tuomo Ruutu: ”Inte lätt för en 18-åring”

Från 2020
Uppdaterad 07.01.2020 19:50.
Kaapo Kakko i New York Rangers.
Bildtext Kaapo Kakko har haft en tuff start på NHL-karriären.
Bild: /All Over Press

16 poäng är Kaapo Kakkos saldo efter 37 matcher i NHL. Inte riktigt det som förväntades av drafttvåan men enligt Tuomo Ruutu ska man inte stirra sig blind på statistiken. I den här åldern är utvecklingen det viktigaste, säger han.

Kaapo Kakko har inte fått den flygande start på NHL-karriären som många trodde och förväntade sig. Talangen har bara mäktat med sju mål och nio assists och i slutet av 2019 hade han en måltorka som höll i sig i hela 19 matcher.

Kakko har inte rotat sig i någon av New York Rangers kedjor och fått flytta på sig med jämna mellanrum. I de senaste matcherna har han varit placerad i tredjelinan och speltiden har varit mellan tolv och tretton minuter.

Det har också talats om att förväntningarna på 18-åringen var orealistiska efter draften i somras där han reserverades som tvåa efter Jack Hughes.

Det tidigare NHL-proffset Tuomo Ruutu jobbar med spelarutveckling för Rangers och förstår vilken omställning hösten har varit för Kakko.

– Det är inte lätt för en 18-åring att spela i NHL. Det finns idrottsliga saker som påverkar men även andra saker utanför. Jag försöker hjälpa honom på alla sätt jag kan, säger Ruutu till Iltalehti.

Tuomo Ruutu
Bildtext Tuomo Ruutu.
Bild: Emil Hansson / AOP

Ruutu tycker att Kakko utvecklats under sin första tid i Rangers och att man inte ska fokusera för mycket på poängmängden.

Om Kakko fortsätter i samma takt som hittills skulle han landa på 34 poäng då grundserien är slut. Inför säsongen talades det om att han kunde levererar upp emot 60 poäng.

– I den här åldern är utvecklingen det viktigaste, inget annat spelar egentligen någon roll. Han kommer att bli en fantastisk spelare, säger Ruutu och räknar upp Kakkos främsta egenskaper.

– Han är väldigt mångsidig. Han är stor och klarar av att skydda pucken, har ett bra spelöga och kan göra mål och assists.

Kakkos säsong fortsätter under natten till onsdag då New York Rangers möter Colorado Avalanche.

Diskussion om artikeln