Venezuelas åsidosatta oppositionsledare pressar sig förbi säkerhetsstyrkor in i landets nationalförsamling
Kaotiska scener utspelade sig utanför Venezuelas nationalförsamling där säkerhetsstyrkor i kravallutrustning blockerade den åsidosatte oppositionsledaren Juan Guaidó och 100 andra oppositionspolitikers väg till parlamentet.
Guaidó och de andra oppositionslagstiftarna skulle delta i ett möte för att rösta om nationalförsamlingens talman då de hindrades från att ta sig in i nationalförsamlingen, precis som för två dagar sedan då Guaidó åsidosattes.
Guaidó lät sig inte hindras av säkerhetsstyrkorna och pressade sig igenom folkmassan. Efter 30 minuter och ett antal utrop som ''det här är inte ett militärt högkvarter'' och ''folket styr, inte militären'' nådde Guaidó och hans anhängare fram till nationalförsamlingen. Då hade redan Guaidós motståndare, pro-regeringsledamöterna, lämnat byggnaden.
I samband med att Guaidó åsidosattes i söndags utnämnde hans motståndare Luis Parra sig till talman. Men nu, efter att Guaidó tagit sig in i nationalförsamlingen, utsåg oppositionslagstiftarna Guaidó än en gång till talman.
Nationalförsamlingen har 167 stolar, vilket innebär att de hundra lagstiftarna som stöder Guaidó utgör en klar majoritet.
Guaidó: statskupp iscensatt av Maduro
Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till lokala medier, ska säkerhetsstyrkorna ha använt sig av tårgas mot Guaidó och hans anhängare då oppositionsledaren lämnade parlamentet efter att Guaidó utropat sig till talman.
Guaidó har talat om en statskupp som enligt honom iscensatts av den sittande presidenten Nicolás Maduro. Guaidó har utropat sig själv till tillfällig president i försök att avsätta Maduro.
Juan Guaido valdes till talman i fjol, och efter ett par veckor utropade han sig själv till president för en övergångsperiod i försök att avsätta Nicolás Maduro. Trots att över 50 länder har uttryckt sitt stöd för Guaidó som president, styr Maduro fortfarande landets armé med järnhand.
Vad är det som händer i Venezuela - (ännu) ett misslyckat socialistiskt experiment, en spelbricka i det nya kalla kriget eller bara en dålig diktator?
Det nya kalla kriget spökar i bakgrunden.
Källor: AFP, BBC, Reuters, AP