Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Finland har världens yngsta kvinnliga statsminister, Sverige har Nordens enda manliga – och plötsligt är Finland intressantare också för svenskar

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 16:41.
Stefan Löfven och Sanna Marin.
Bildtext Hur kommer Sanna Marins första statsministerbesök att bli? Marin besöker Sverige i dag.
Bild: EPA/Lehtikuva

I dag gör statsminister Sanna Marin sitt första statsministerbesök – enligt lång tradition till Sverige. Marins unga ålder och kön skapade rubriker världen över när hon tillträdde, i Sverige med en viss avundsjuka och självrannsakan.

Marinhypen var stor i december. När Marin tillträdde skrevs tusentals artiklar världen över, enligt analysföretaget Meltwater.

I Sverige var intresset enormt. Ett plock bland rubrikerna:
Dagens Nyheter: Unga kvinnor tar över finländsk politik
Svenska Dagbladet: Hon blir Finlands yngsta statsminister någonsin
Aftonbladet TV: Finland beskrivs som världsunikt
Expressen på Instagram: Who run the world (Girls)

Men att grannlandet Finland valde sin tredje kvinnliga statsminister, som då dessutom blev den yngsta i världen på den posten (Österrikes Sebastian Kurz blev världens yngsta 7.1.2020), ledde snart också till en självrannsakande ton i de svenska rubrikerna.

För Sverige är, trots sin starka jämställdhetsimage och feministiska utrikespolitik, det enda landet i Norden där en kvinna aldrig blivit statsminister.

"En kvinna som statsminister? Aldrig i Sverige" skrev Per Svensson i DN.
"Föregångslandet Sverige halkar efter när de nordiska grannarna krossar glastaket" fortsatte Karin Eriksson i samma tidning.

Socialdemokrati i kris

Strålkastaren har inte riktats bara mot glastak och Sveriges jämställdhet i praktiken, utan också mot Socialdemokraterna som parti. Det ser nämligen inte ut att finnas starka kvinnliga efterträdare till Stefan Löfven.

Både Sverige och Finland leds av socialdemokratiska statsministerpartier i kris, med siffror som dalar samtidigt

"För att ha bildat ”världens första feministiska regering” har Socialdemokraterna märkvärdigt svårt att få fram kvinnliga partiledarkandidater" skriver Viktor Barth-Kron i en krönika i Expressen.

Både Sverige och Finland leds av socialdemokratiska statsministerpartier i kris, med siffror som dalar samtidigt som stödet för högerpopulistiska Sverigedemokraterna och Sannfinländarna når rekordnivåer.

Kan en ung kvinna vid rodret vara den förnyelse ett socialdemokratiskt parti i kris behöver, och borde Sverige ta efter?

Pressen på Löfven är hård, och bidrar säkert till det stora svenska intresset för Marin. Frågan är inte ny men ställs nu igen: kan en ung kvinna vid rodret vara den förnyelse ett socialdemokratiskt parti i kris behöver, och borde Sverige ta efter?

Det är för tidigt att säga om Marin är det framgångskoncept som socialdemokraterna behöver. Men för Finlands del är det tydligt att hon bokstavligen satt hela landet på den globala kartan. Plötsligt är Finland intressantare på ett sätt som turist- och PR-firmorna bara kunnat drömma om.

Statsministerbesök brukar inte ge häftiga rubriker – hur blir det i dag?

Vi är vana vid att rubrikerna om Sverige i Finland är klart fler än rubrikerna om Finland i Sverige. Regeringskrisen i Finland hade pågått i flera dagar innan den noterades på svenska sajter, och den orsakade stora rubriker först i det skedet då det redan var klart att Antti Rinne faktiskt avgår.

Om Marin har det däremot skrivits spaltmillimeter upp och ner i både dags- och kvällstidningar i Sverige, och inte bara om hennes kön och ålder.

Det har skrivits om hela regeringen hon leder, om hennes bakgrund och det har dragits paralleller till svensk politik.

Det har skrivits om hur Nya Zeelands premiärminister säger att Marin inte behöver några råd från henne, och det har skrivits om hur Marin svarar när Estlands inrikesminister hånar hennes bakgrund som butiksbiträde.

Få andra inom finsk politik har på samma sätt seglat upp i topp på nyhetssajterna i Sverige

Det stora intresset för Marin är säkert också en orsak till att nyhetsankan om kortare arbetstid fick så stor internationell spridning den här veckan.

Statsministerbesök och särskilt finska sådana i Sverige brukar inte ge stora nyhetsrubriker. På agendan för Marins Sverigebesök i dag står de rätt klassiska bilaterala relationerna, Östersjöområdet och Europas säkerhet, men det är Marin som kommer att intressera svenskarna. Få andra inom finsk politik har på samma sätt seglat upp i topp på nyhetssajterna i Sverige.

Artikeln ändrades 8.1.2020 klockan 8.20. Det stod tidigare att Sanna Marin är världens yngsta statsminister, men österrikiske Sebastian Kurz tog över titeln 7.1.

Diskussion om artikeln