Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump drar tillbaka hot om anfall mot kulturella mål i Iran

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 06:47.
USA:s president Donald Trump står på scen och talar på ett evenemang i New York.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

USA:s President Trump drar tillbaka hoten om att anfalla iranska kulturmål och lovar följa internationell lag. I söndags lät Trump höra att det inte kommer stoppa honom, vilket orsakade rabalder världen över.

Trump hotade tidigare med att slå ut 52 iranska mål, varav ett är särskilt viktigt för den iranska kulturen, ifall Iran genomför en hämndaktion. Irans parlament terrorlistade amerikanska styrkor som svar, och säger sig ha 13 planer på hämnd mot USA.

Att anfalla kulturella mål bryter mot internationell lag, och försvarsminister Mark Esper sade i måndags att USA inte planerar attacker mot sådana.

– Vi följer lag som reglerar väpnade konflikter, sade han under ett presstillfälle.

Pompeo: Attacken var lagenlig

USA:s utrikesminister Mike Pompeo försvarade tidigare under tisdagen attacken i vilken den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani dödades i fredags. Han kallar President Trumps order om att döda Soleimani för ''alldeles lagenlig''. Han fick senare medhåll av försvarsminister Mark Esper.

– Det var rätt beslut, sade Pompeo under en presskonferens på tisdagen.

Pompeo berömmer också försvarsdepartementets ''utmärkta jobb''.

USA har hävdat att Soleimani dödades för att han planerat flera dåd mot amerikaner i Irak, men några konkreta bevis har inte offentliggjorts. Flera källor menar att sådana inte heller finns att tillgå.

– Varje gång en president fattar ett beslut lika omfattande som det här, finns det mängder av information som föregår beslutet.

Blir det en amerikansk reträtt från Irak?

Ett ''dåligt formulerat brev'' som Iraks premiärminister Adil Abdul-Mahdi mottog i måndags väckte frågor både i USA och i omvärlden.

Medan diskussionerna kring huruvida USA planerar att dra amerikanska trupper ur Irak lever vidare upprepar Iraks premiärminister sitt krav på att de amerikanska styrkorna måste lämna landet.

USA med försvarsminister Esper i spetsen menar å sin sida att någon reträtt inte är att vänta. Esper dementerade uppgifterna under tisdagen. Också Trump uttalar sig om att USA inte har intentioner på att återbörda trupperna.

– Vi vill därifrån i något skede, men nu är inte läge för det. Det är det värsta som kunde hända Irak, säger Trump.

Iraks premiärminister står trots det fast vid sin åsikt. Han säger sig ha sett brevet, som ska vara undertecknat och översatt till flera olika språk, och menar att det klart och tydligt uttrycks att USA förbereder sig på att dra tillbaka trupperna.

Esper dementerar också uppgifterna om att brevet ska ha undertecknats.

Biden: Situationen i Iran visar på att Trump är farligt inkompetent

Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden kommenterade konflikten mellan USA och Iran och konstaterade att situationen är ett bevis på att Trump är ''farligt inkompetent'' och äventyrar landets säkerhet.

Kongressen borde konsulteras vad gäller beslut om krigshandlingar, i enlighet med USA:s konsitution, enligt Biden.

– Ingen vill ha krig, men det kommer att krävas hårt arbete för att se till att vi inte hamnar i ett av misstag, sade Biden under ett framträdande i New York.

Källor: AP, AFP, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln