Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran angrep amerikanska baser i Irak med missiler - Trump har inte ännu reagerat, de finländska soldaterna är i säkerhet

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 11:14.
Iran sköt missiler mot amerikanska militärbaser i Irak - Spela upp på Arenan

Iran har avfyrat minst 15 ballistiska missiler mot två irakiska baser som används av USA, som hämnd för mordet på den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani.

Missilattackerna riktades mot en bas i Erbil i irakiska Kurdistan samt den stora flygbasen Ain al-Asad i Anbarprovinsen.

Tio missiler slog ner i Ain al-Asad medan en träffade basen i Erbil, enligt USA.

Fyra missiler nådde inte sina mål, säger amerikanerna medan Iran säger att alla missiler träffade sina mål.

Irak säger att 22 missiler avfyrades i natt från Iran och att ingen av dem krävde några dödsoffer trots att minst 17 missiler träffade flygbasen An al-Asad. Åtminstone ett stridsplan antändes och började brinna på basen till följd av attacken.

Irans Islamiska revolutionsgarde varnar USA för att hämnas missilattackerna, som utfördes genast när den tre dagar långa sorgtiden för Soleimani var över.

- Vi varnar Amerikas allierade som erbjöd sina baser åt dess terroristarmé att territorium som utnyttjas för aggressiva aktioner mot Iran, kommer att bli måltavla.

Irans utrikesministerium understryker att attackerna anses proportionerliga efter mordet på Soleimani som begravdes igår i sin hemstad Kerman.

Panik utbröt i folkmassan mitt under begravningsprocessionen och minst ett 50-tal människor omkom och över 200 skadades i kaoset.

Det finns 1 500 amerikanska soldater samt ett 70-tal norrmän på flygbasen Ain al-Asad. Bilden är från i höstas då norrmännen deltog i en skjutövning på basen
Bildtext Det finns 1 500 amerikanska soldater samt ett 70-tal norrmän på flygbasen Ain al-Asad. Bilden är från i höstas då norrmännen deltog i en skjutövning på basen

Vita huset tystlåtet

Vita huset har inte ännu reagerat på attackerna. President Donald Trump och hans närmaste medarbetare har diskuterat den senaste utvecklingen i den upptrappade konflikten med Iran, men inga uppgifter om samtalen har ännu läckt ut.

- Så här långt är allt väl, konstaterade Trump på Twitter kort efter attacken

Försvarsministeriet Pentagon gav däremot ett försiktigt formulerat uttalande.

- Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda och försvara amerikansk personal och bundsförvanter i regionen, konstaterade försvarsministerns nära medarbetare Jonathan Hoffman,

Inga andra officiella uttalanden är att vänta i det här skedet. Trump har utlovat ett uttalande under morgonen lokal tid, då det är eftermiddag i Finland.

Trump hotade senast igår Iran för att hämnas Soleimani som dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags.

- Om Iran gör något som de inte borde göra, så kommer de att lida av konsekvenserna mycket starkt, sade Trump under ett möte med den konservativa grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis.

Trump har i alla fall återtagit sitt hot om attacker mot kulturella och andliga mål i Iran, eftersom det skulle betraktas som ett krigsbrott.

Också norrmän på basen - finländarna i skick

Amerikanerna har använt flygbasen Ain al-Asad sedan den USA-ledda ockupationen av Irak år 2003. Under de senaste åren har den vidsträckta basen främst utnyttjats i kampen mot terrorgruppen IS.

Omkring 1 500 av de 5 000 soldater som USA har i Irak, är stationerade i Ain al-Asad. Det finns också danskar och ett 70-tal norska soldater på basen men alla mår väl, enligt norska och danska uppgifter.

Trump besökte al-Asad år 2018 under sitt första besök i regionen, men utan att träffa irakiska ledare, vilket utlöste stark kritik både mot honom personligen och USA för att de betedde sig som om de ägde Irak.

Iran har utfört missilattacker mot irakiska baser som används av USA som hämnd för mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani i fredags
Bildtext Iran utförde missilattackerna mot amerikanska mål som hämnd för mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani i fredags.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Bland andra Finland, Sverige och Tyskland har haft soldater i Erbil, men alla är oskadda, enligt Försvarsministeriet, tyska Bundeswehr och den svenska försvarsmakten.

Brigadgeneral Rami Saari, operationschef vid Armén, säger till Helsingin Sanomat att finländarna i Erbil hade kommenderats ner i ett bombskydd av sandsäckar under attacken. De upplevde inget dramatiskt, säger han.

- De hade hört smällar och explosioner, men annars var situationen ännu ganska oklar, säger han.

Åtminstone Tyskland, Kroatien och Kanada har meddelat att de drar bort sina soldater från norra Irak, men Sverige och Finland har inte ännu följt efter.

Försvarsminister Antti Kaikkonen från Centern skriver ändå på Twitter att beslutet nu måste utvärderas tillsammans med koalitionen, och att finländarnas säkerhet måste tryggas.

Börser och flygbolag oroade

Attackerna och rädslan för att konflikten ytterligare trappas upp har bland annat lett till att många flygbolag har beslutat att inte flyga över konfliktområdet tills vidare.

USA hade redan tidigare förbjudit amerikanska bolag från att flyga över Iran, Irak, Persiska viken samt Omanbukten nära Hormuzsundet.

USA har också beordrat sina medborgare att lämna Irak, samtidigt som det har skickat militära förstärkningar till baser vid Persiska viken. Filippinerna hör också till de länder som har beordrat sina medborgare att lämna Irak.

Börserna i Asien reagerade negativt genast då de öppnade på onsdag morgon. Investerare satsade på säkerhet och bland annat guldpriset sköt i höjden medan råoljepriserna steg med fem procent.

Nordsjöoljan steg med tre procent till sina högsta priser sedan september.

Guldpriset steg över 1 600 dollar per uns, för första gången på över sju år och även Japans yen stärktes i förhållande till dollarn.

Nikkei-indexet i Japan sjönk med två procent och även aktiekurserna på börserna i Hongkong och Australien dök under morgontimmarna.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln