Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

176 omkom när ukrainskt passagerarplan störtade i Iran - svenskar fanns ombord bekräftar flygbolaget

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 11:33.
176 omkom när ukrainskt passagerarplan störtade i Iran - Spela upp på Arenan

Ett ukrainskt passagerarplan av typen Boeing 737 med 176 personer ombord har kraschat kort efter start i Teheran. Ombord fanns 167 passagerare och nio besättningsmän. Samtliga omkom, uppger både luftfartsmyndigheter och Irans Röda halvmåne.

Enligt ryska Echo of Moscow fanns åtta svenskar ombord på olycksplanet. Flygbolaget har under onsdag förmiddag bekräftat att tio passagerare från Sverige fanns ombord. Svenska utrikesdepartementet har ännu inte bekräftat uppgifterna.

Echo of Moscow listar inga finländare bland offren. Inte heller Utrikesministeriet har några uppgifter som tyder på att finländare skulle ha funnits med på planet.

Största delen av passagerarna, över 80 personer, var från Iran. Ombord fanns också 63 kanadensare.

Också tyska, brittiska och afghanska medborgare fanns ombord.

Ukraine International Airlines Boeing 737 -planet störtade av okänd anledning kort efter ha lyft från Imam Khomeinis internationella flygplats i Teheran.

Enligt Irans officiella nyhetsbyrå ISNA var det tekniska problem som orsakade olyckan.

- Planet brinner och vi har skickat räddningsmanskap. Vi har lyckats rädda en del passagerare, säger Pirhossein Koulivand som är chef för landets räddningstjänst.

Senare bekräftades ändå att alla ombord hade dött.

Planet som var på väg till Kiev, fördröjdes något före start, men det är oklart om det hade något att göra med olyckan, som inträffade ett par timmar efter att Iran hade angripit amerikanska mål i Irak.

- Planet störtade mellan Parand och Shahriar efter att ha lyft från Imam Khomeinis flygplats. En utredningsgrupp har skickats till olycksplatsen, säger luftfartsstyrelsens talesman Reza Jafarzadeh.

Planet slutade sända signaler så gott som omedelbart efter start, enligt flygledningen.

- Allt tyder på att något har gått fel plötsligt och katastrofalt, säger Stephen Wright som är professor vid universitetet i Tammerfors till nyhetsbyrån AFP.

- Flyget höll på att stiga normalt vid olyckstillfället. Det kan ha varit en bomb, men snarare kanske ett katastrofalt fel som snabbt fick planet att störta.

Ett plan ligger i bitar på marken efter en krasch
Bildtext Ett flygplan av typen Boeing-737-800 har störtat i Iran. Flygplanet på bilden har inget med kraschen att göra.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flyg till Teheran läggs på is

Ukraine International meddelade på onsdag morgon att man avbryter all trafik till Teheran tillsvidare efter olyckan.

Enligt Flygbolaget genomfördes en rutingranskning och service på planet den 6 januari. Då uppdagades inga problem som skulle kunna förklara olyckan.

Piloterna uppges ha varit mycket erfarna.

Bolaget lovar att se till att orsaken till olyckan klarnar så fort som möjligt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avbröt sin semester och återvände hem på grund av olyckan.

Han uppmanar nu folk att inte dra förhastade slutsatser.

- Jag ber er alla att avhålla er från spekulationer och att inte lägga fram obekräftade teorier om olyckan, skrev Zelenskyj på Facebook.

Boeing kan kanske inte hjälpa

Plan av typen Boeing 737-800 hör till de vanligaste passagerarplanen i världen. Flygbolag världen över använder tusentals plan av den här typen, som är äldre än Boeing 737-MAX som har varit i tillfälligt flygförbud i nära 10 månader.

Amerikanska Boeing brukar vanligtvis bistå olycksutredare efter olyckor men det är oklart om det är möjligt denna gång på grund av USA:s sanktioner mot Iran.

Både Boeing och europeiska Airbus hade hoppats på stora flygplansaffärer med Iran innan president Donald Trump drog USA ut ur det internationella kärnavtalet med Iran och införde nya sanktioner år 2018.

Det satte stopp för alla samarbetsplaner och föråldrade iranska passagerarplan har lidit av bristen på reservdelar och underhåll, vilket också har lett till ett ökat antal flygolyckor i Iran.

Diskussion om artikeln