Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fallet med den dömda Hoplaxläraren i hovrätten i dag – förnekar sexuellt syfte då han smekte barn i skolan

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 09:46.
Helsingfors hovrätt
Bildtext Fallet med Hoplaxläraren uppe i hovrätten idag.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Fallet med Hoplaxläraren som dömdes för sexuellt utnyttjande av barn behandlas i hovrätten i dag, onsdag. Läraren förnekar ha haft ett sexuellt syfte då han smekte barn under skoltid.

Mannen dömdes i december år 2018 till ett och ett halvt års villkorligt fängelse för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn. Han överklagade domen till hovrätten med motiveringen att han inte haft sexuella motiv då han vidrört elever.

Foton och smekningar

Enligt rätten hade läraren skickat sexuella meddelanden och fotografier till unga pojkar och masserat vissa elevers axlar och nacke, smekt deras hår och kramat dem bakifrån samt smekt deras lår.

Läraren bestrider alltså att smekningarna skulle ha haft någon sexuell ton och han bestrider också det kriminella i meddelandena han skickade eftersom han påstår sig ha varit ovetande om att mottagaren var under sexton år gammal. Han hade skickat foton på sitt könsorgan och anus till femtonåriga elever.

Enligt brottslagen ska en person som vidrör ett barn under sexton år i sexuellt syfte dömas till sexuellt utnyttjande av barn.

Även rektorn ansågs skyldig

Även skolans rektor dömdes till böter i februari år 2019 eftersom hon inte enligt rätten hade anmält fallet till polisen trots att hon visste om de sexuella meddelandena. Hennes dom har inte heller vunnit laga kraft och behandlas troligen i hovrätten i augusti 2020.

Eftersom ärendet är känsligt kommer fallen att behandlas bakom låsta dörrar.

Artikeln är översatt utgående från Yle Uutisets artikel

Rättelse 8.1 kl.9.43: Tidpunkten för när åtalet mot rektorn behandlas i hovrätten ändrat från början av året till augusti 2020.

Diskussion om artikeln