Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöbo lät spränga rökgranat utanför ex-sambons hus

Från 2020
En rökgranat på en gräsmatta varifrån det kommer tjock, grå rök.
Bildtext Rökgranat är en granat som ger ifrån sig rök. Den används till exempel för att dölja en trupp eller ett fordon. Bilden har inget med artikeln att göra.
Bild: All Over Press

En Hangöbo har dömts till fyra månader villkorligt fängelse för bland annat anstiftan till grovt hemfridsbrott och olaga hot.

I augusti sprängdes en rökgranat utanför mannens ex-sambos och hennes nuvarande mans hus. Någon kastade också en flaska med bensin på deras gård.

Mannen hade före händelsen varnat ex-sambon för att något skulle hända. Efteråt hotade han med att det nästa gång skulle ske värre saker. Orsaken var att han inte ville att hans före detta sambo skulle ha hand om den hund som de hade haft gemensamt.

Hade pepparspray och knivar

Västra Nylands tingsrätt konstaterar att det inte finns några konkreta bevis på att Hangöbon själv var på plats när rökgranaten och bensinbomben kastades mot huset.

Men på basen av de meddelanden som han skickade till ex-sambon och hennes man är det klart att Hangöbon har varit delaktig i brottet, åtminstone som uppviglare eller som medhjälpare.

Han påträffades dessutom med droger för eget bruk, med olovligt pepparspray och fem stycken knivar.

Västra Nylands tingsrätt dömde mannen till totalt fyra månader villkorligt fängelse. Domen har inte vunnit laga kraft.