Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidenten har sista ordet om fredsbevararna i Irak – på ambassaden i Bagdad väntar man nu på USA:s och Iraks reaktioner

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 15:02.
Amerikkalaissotilas vartio Yhdysvaltain Irakin-lähetystöä Bagdadissa 3. tammikuuta.
Bildtext I Bagdad väntar alla på hur USA och den irakiska regeringen kommer att reagera. På bilden en amerikansk soldat som vaktar den amerikanska ambassaden.
Bild: EPA/ KYLE TALBOT / US MARINE CORPS HA

De finländska fredsbevararna är oskadda efter Irans attacker. I Bagdad väntar man nu på de amerikanska reaktionerna.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) säger att situationen har tillspetsats och att finländarnas säkerhet måste ses över.

Försvarsministern är på semesterresa och kommenterade situationen i Irak på Twitter.

– Situationen har tillspetsats och blivit allt allvarligare. Möjligheterna att fortsätta operationen måste avvägas tillsammans med koalitionen. Finländarnas säkerhet måste ses över, skrev Kaikkonen på onsdag.

"Evakueringsplanerna har uppdaterats under de senaste dagarna"

Pasi Hirvonen är beredskapschef för armén och ansvarar i dag för försvarsmaktens Irak-information.

- Nattens missiler har inte träffat Camp Lion som är de finländska fredsbevararnas bas i Erbil, säger Pasi Hirvonen. Försvarsmakten följer med situationen hela tiden. Jag vill inte i det här skedet spekulera om att vi skulle dra bort våra fredsbevarare från Irak.

Hur snabbt kan situationen förändras?

- Vi väntar med spänning på hur Vita Huset och Pentagon reagerar när det blir dag på andra sidan Atlanten, säger Hirvonen. När amerikanerna har hunnit ge besked är vi säkert lite klokare.

Lämnar finländarna Irak om det blir flera attacker?

- Om vi bedömer att riskerna för de finländska fredsbevararna blir för stora så evakuerar vi dem, säger Hirvonen. Planerna för en evakuering finns och de har uppdaterats under de senaste dagarna. Men det är onödigt att spekulera. Besluten fattas utgående från den rådande situationen.

"Irakierna är lite oroligare än tidigare"

Vesa Häkkinen är ambassadör på den nyöppnade ambassaden i Irak och återvände till Bagdad efter julfirandet i Finland på tisdagen.

- I Irak väntar man nu på vilka reaktionerna kommer att vara från Trumpadministrationen och finländarna väntar på reaktioner från den irakiska regeringen.

Ambassadören Häkkinen säger att stämningarna är ungefär de samma i Irak som före jullovet.

- Det har kommit flera vägspärrar längs med vägarna och irakierna är lite oroligare än tidigare.

"Inga planer på att stänga finländska ambassaden i Bagdad"

Utrikesministeriet har i många år rekommenderat att begränsa resorna till Irak. Däremot verkar de finländska fredsbevararna ta det hela med ro.

- Jag talade i morse med de finländska fredsbevararna. De följer med nyhetsflödet och gör sina egna analyser, säger ambassadör Häkkinen.

På frågan om vad som krävs för att stänga ambassaden i Irak skrattar ambassadören till.

- Vi har inga sådana planer, säger han.

"Det är ett politiskt beslut hur länge de finländska fredsbevararna stannar i Irak

Den internationella koalitionen mot IS, där också Finland deltar, leds av USA. Dessutom deltar Finland i EU:s civila krishanteringsinsats EUAM Iraq (EU Advisory Mission in Iraq) och med en person i Natos NMI-insats (NATO Mission Iraq).

Vad som nu händer med fredsbevararna i Irak är öppet. Finland strävar efter att göra som våra allierade, säger Pasi Hirvonen som är beredskapschef för armén.

- Men besluten fattas i sista hand utgående från nationella utgångspunkter, säger han. Om våra styrkor stannar eller blir kvar är alltid ett nationellt beslut.

Om de andra länderna blir kvar så stannar Finland?

- Det är en helhetsbedömning vad som är acceptabel risknivå, svarar Hirvonen. Situationen utvärderas kontinuerligt.

Vem fattar det slutgiltiga beslutet om de finländska soldaterna blir kvar eller inte?

- Det är ett politiskt beslut. Det är republikens president och Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet som fattar beslutet. I sista hand alltså presidenten.

De iranska missilattackerna har riktats mot en bas i Erbil i irakiska Kurdistan samt den stora flygbasen Ain al-Asad i Anbarprovinsen.

Tio missiler slog ner i Ain al-Asad medan en träffade basen i Erbil, meddelar USA. I Erbil finns omkring 80 finländska fredsbevarare.

Försvarsmakten har meddelat på Twitter att de finländska fredsbevararna är oskadda och att försvarsmakten följer med situationen.