Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barn- och ungdomsteatern i framkant på finlandssvenska scener i vår

Från 2020
Uppdaterad 10.01.2020 13:56.
Ett knotigt träd i siluett mot en mörk himmel där tre klara stjärnor lyser fram.
Bildtext Månskensprinsen av Maria Turtschaninoff och Anna Simberg på Wasa Teater är en av vårens intressanta teatersatsningar.
Bild: Wasa Teater

Vårens teaterutbud bjuder på ambitiösa vuxenföreställningar men framför allt energiska och överraskande teateruppsättningar för barn och ungdomar.

I vårens teaterutbud finns flera (vuxen-) premiärer som slår an en anspråksfull och självsäker ton.

Åbo Svenska Teater sätter upp det flitigt spelade romantiska kammarspelet Kärleksbrev som sedan urpremiären på Broadway 1989 har spelats med stornamn som Elizabeth Taylor och Tom Hanks i rollerna.

En man i en svart kostym sneglar mot en kvinna som läser ett brev.
Bildtext Kärleksbrev på ÅST är en kärlekshistoria om två personer som låter tiden rinna iväg. I rollerna Nicke Lignell och Jonna Järnefelt.
Bild: © Åbo Svenska Teater © foto Pette Rissanen

På ÅST gestaltas rollerna av Nicke Lignell och Jonna Järnefelt. Premiären blir 6 februari.

Teater Viirus sätter i samarbete med teatergruppen Nya Rampen upp den blod- och ångestladdade Shakespeareadaptionen Hamlet All Inclusive.

En man i svart morgonrock ligger på golvet med en blodpöl runt ansiktet. En hand sträcker sig ner och rör vid hans kind.
Bildtext Teater Viirus föreställning Hamlet All Inclusive flyttar berättelsen till semesterorten Teneriffa.
Bild: Ernest Protasiewicz / Viirus

Av trailern att döma vankas det avancerad teaterkonst. Pjäsen flyttar handlingen till Teneriffa i modern tid och skiftar fokus till sidokaraktären Fortinbras. Premiären blir 14 februari.

På Svenska Teatern har Vi är bara mänskor premiär den 14 mars. Föreställningen blir Joakim Groths tionde och sista produktion för Svenska Teatern.

Två leende pojkar tittar ut genom en ojämn fönsteröppning i en stockvägg.
Bildtext Vi är bara mänskor skildrar regissören och dramatikern Joakim Groths uppväxt och ungdom i sextiotalets Finland.
Bild: Ur Joakim Groths privata album

Vi är bara mänskor är en självbiografisk släktkrönika som skildrar den egna ungdomstiden på 1960- och 70-talen men också föräldrarnas ungdom under krigsåren.

På Lilla Teatern har föreställningen Morfars Mauser premiär den 11.3. Föreställningen är skriven av Marcus Rosenlund och skildrar två pojkars vänskap i åttiotalets Grankulla som övergår i mobbning.

Inspirerande upplägg för barn och unga

Men framför allt är det uppsättningarna för barn och ungdomar som bjuder på inspirerande idéer i vår.

Den första av dem är dramatiseringen Sailor och Pekka, ett samarbete mellan Teater Viirus och barnteatergruppen Ensemble Bulleribock.

Föreställningen bygger på den svenska konstnären och författaren Jockum Nordströms prisbelönta bilderböcker om hunden Pekka och hans vän sjömannen Sailor.

Två gestalter, en lång man och en liten hund, tittar ut över en hamnbassäng där fraktskepp ligger ankrade. I bakgrunden syns höghus och lyftkranar.
Bildtext Teater Viirus och Ensemble Bulleribock dramatiserar Jockum Nordströms vardagsnära bilderböcker om Sailor och Pekka. Detalj ur affischbilden.
Bild: Otto Donner / Teater Viirus

Nordströms fem bilderböcker handlar om hur Sailor och Pekka utför olika vardagssysslor och blir en slags trotsig hyllning till det vanliga livet i det lilla samhället. Premiär 27 februari.

På Wasa Teater har föreställningen Månskensprinsen premiär den 13 mars. Det är en nyskriven pjäs av fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff och dramatikern Anna Simberg.

Den sagoaktiga berättelsen handlar om hur en prins lämnar sitt slott för att upptäcka världen tillsammans med en nyfiken flicka. Men ute i världen lurar faror och onda krafter som vill prinsen illa.

Maria Turtschaninoffs fantasyromaner, bland annat trilogin Krönikor från Röda klostret har rönt stor uppskattning både i Finland och internationellt.

På Svenska Teatern har Diktatorn premiär den 31 mars. Föreställningen, som riktar sig till barn i åldern 3 år och uppåt, är en dramatisering av barnboken med samma namn med text av Ulf Stark och illustrationer av Linda Bondestam. Diktatorn handlar om ett viljestarkt barn som vill bestämma allting.

Svenska Teatern ger också plats för tre föreställningar av musikteaterutbildningen Nya TaDams föreställning Hjältinnorna, som handlar om banbrytande kvinnor i världshistorien.

Hjältinnorna spelar fyra gånger på Svenska Teatern 12-14 mars.

Skolföreställningar med samtidsnerv

Den 20 januari har klassrumspjäsen Fascinerande ismer premiär på Unga Teatern i Esbo.

Fascinerande ismer är en föreställning för gymnasier och yrkesinstitut som handlar om vad det är som drar unga människor till extremistiska eller våldsbejakande rörelser.

Wasa Teater sätter upp turnépjäsen #Nofilter för högstadier och andra stadiets skolor som handlar om att leva uppkopplad.

En kvinna tittar rakt in i kameran. Hälften av hennes ansikte täcks av digitala effekter.
Bildtext Klassrumspjäsen #Nofilter handlar om att fungera och orka då man i sitt vardagsliv konstant är uppkopplad.
Bild: Wasa Teater

Pjäsen har manus av Lina Teir och regi av Agneta Lindroos. Premiär 19 februari.

Artikeln uppdaterades 10.1.2020 kl 13:56. Ett stycke om Lilla Teaterns produktion Morfars Mauser lades till.