Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Erik Sjøholm vägrade skriva under ett kontrakt och blev utkastad från talangjakt

Från 2020
Erik Sjøholm med sin gitarr framför en vägg.
Bildtext Erik Sjøholm utmanar på Vegatoppen med låten Alela.
Bild: Privat

Mycket har hänt sedan Malaxbördiga Erik Sjøholm för drygt tre år sen var med på Vegatoppen. Han har deltagit i Got talent, flyttat till Madrid och lärt sig spanska. Nu utmanar han på Vegatoppen med låten Alela.

Redan för tio år sen började Erik få upp intresset för det spanska språket och beslöt då att någon gång i framtiden lära sig språket.

2015 gick han en kurs och började lära sig spanska. Samma höst träffade han sin nuvarande spanska partner och flyttade sedan till Spanien ett år senare.

Det här är Erik Sjøholm

Deltog i spanska upplagan av Got talent

Som rutinerad musiker tog det inte länge för Erik att få sina första spelningar i Spanien och det tog inte länge innan ett känt tv-program tog kontakt med honom.

– Jag blev uppringd av Got talent, den spanska versionen, och beslöt att delta i programmet.

Det gick bra för Erik. Han gick på audition, gick vidare och började så småningom förbereda sig för semifinal.

Allt är ändå inte som det ser ut i tv-rutan.

Skrev inte under kontrakt och åkte ur talangtävlingen

Erik berättar att det är en stor tv-produktion som kräver mycket planering. Allt ser bra ut i tv:n, men det finns en dold baksida.

– Det är helt annat bakom kulisserna. Två veckor före semifinalen fick jag ett kontrakt framlagt av Sony Music, som är ett av företagen som investerar mest i den här produktionen. De sa att om jag vill fortsätta vara med i programmet så måste jag skriva på kontraktet.

– Det var ganska fult spel och jag behövde inte läsa så många sidor av kontraktet för att förstå att jag inte borde skriva under.

Eftersom han inte skrev på kontraktet fick han senare ett whatsappmeddelande där det stod att han inte längre fick vara med i programmet.

Det smärre nederlaget har ändå inte satt käppar i hjulen för Erik. Han är nöjd med sitt beslut att inte skriva under kontraktet och har fortsatt att producera musik.

Erik Sjøholm uppträder live.
Bildtext Erik Sjøholm har en solokarriär som singer-songwriter.
Bild: © Daniela Streng

Lever livet i Madrid

Erik bor nu med sin flickvän i Madrid i en lägenhet som de delar med flera personer.

– Med oss bor bland annat en äldre herre från Peru, en italienare, en tjej från Tyskland, en tjej från Argentina, en kille från Colombia och en äldre kvinna från norra Spanien.

En stor uppslutning olika nationaliteter och personligheter som bor i ett kollektiv betyder förstås att man måste respektera varandra.

Erik, som gärna spenderar tid med gitarren i handen, måste höra sig för innan han börjar musicera. Han bandar dessutom in mycket gitarr och sång i sitt rum.

– Hittills har jag frågat om det stör när jag övar. Det har gått bra så här långt och jag kommer nog att fortsätta fråga.

Utmanar på Vegatoppen

Erik Sjøholm utmanar på nu på Vegatoppen med låten Alela.

Erik har varit väldigt aktiv med att skriva ny musik och har kommit ut med en ny låt varje månad sedan september.

Låten Alela släpptes i december och handlar kort och gott om längtan.

– Jag tror att varje människa är unik och har sitt sätt att lyssna på musik. Låten kommer säkert ha olika tema beroende på vem som lyssnar, men kort och gott handlar den om en längtan efter samhörighet och en längtan om att hitta hem.

Själva musikskrivandet kan se olika ut från dag till dag för Erik. Han menar ändå att det blir bra när det känns rätt.

– När texten och musiken gifter sig och man hittar den perfekta balansen och kontrasten i förhållandet mellan dem blir det bra musik.

Du kan rösta på låten här.

Erik Sjöholm berättar om musiklivet i Madrid

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln