Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djurens välfärdscenter om smygfilmerna från Österbotten: "Tydligen förekommer jätterävar fortfarande"

Från 2020
Uppdaterad 08.01.2020 16:48.
Blåräv i bur
Bildtext Den här jätteräven fotades år 2017 av organisationen Oikeutta Eläimille.
Bild: Oikeutta eläimille

Enligt en expert vid Djurens välfärdscenter ser det nog ut att vara jätterävar som syns i det schweiziska rundradiobolaget SRF:s dokumentär om missförhållanden vid finländska pälsfarmer.

Enligt Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening stämmer bilderna i dokumentären inte överens med verkligheten och vissa av klippen bortförklaras som gamla.

I Finland förbjöds uppfödningen av så kallade jätterävar 1991. Rävar som växer för snabbt kan få problem med tassarna, huden och ögonen.

Enligt finsk lag ska vuxna blårävar ha en bur som är åtminstone 0,8 kubikmeter stor. Dessutom ska djuren matas på rätt sätt så att de inte blir över- eller undernärda. Buren ska vara hel och det är hård koll på vilka mediciner djuren får och hur rävarna avlivas.

"Om bilderna är nya förekommer tydligen jätterävar fortfarande"

Satu Raussi, ledande expert vid Djurens välfärdscenter som är en del av Luke, säger att det på videorna nog ser ut att vara fråga om just jätterävar.

– Enligt videon ser det ut som att en del av rävarna har hängande skinn, övervikt, böjda fötter och ögonproblem. Vi vet att övervikt hos rävarna hör ihop med hälsoproblem, säger Raussi.

En jätteräv vid Markku Harjus vårdhem år 2018.
Bildtext Jätteräv vid en vårdanstalt 2018. Räven har inget med dokumentären att göra.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Raussi säger att om det stämmer att bilderna är nya förekommer tydligen jätterävar fortfarande.

– Det vi vet är att många farmer har brister. Enligt en undersökning från 2018 visade det sig att 37 procent av de farmer som undersöktes hade brister. De flesta brister hade med djurens hälsa att göra. Oftast relaterat till burens golv.

Jätterävar verkar ändå vara ett återkommande problem. 2017 filmade djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille videoklipp på jätterävar.

Ett problem som kan lösas snabbt

Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening säger att man hela tiden jobbar på att motarbeta uppfödningen av jätterävar. Enligt Raussi är det ett problem som kan lösas snabbt.

– Det verkar nog som att det kommer ta länge innan vi blir av med jätterävarna. Å andra sidan kunde uppfödarna åtgärda problemen genast genom att ge rätt föda åt djuren.

– Dessutom kan man motarbeta de större djurens hälsoproblem genom avling, vilket är något man har gjort. Att bearbeta problemet genom avling tar visserligen länge men problemet med överviktiga djur kan genast åtgärdas genom att fixa näringen.

Så det tar inte åratal att fixa de här problemen?

– Absolut inte. Vi har känt till problemen så pass länge redan.

Inga planer på straff i den nya djurskyddslagen

Raussi hoppas att den nya djurskyddslagen gör situationen bättre.

– Det finns ett allmänt problem när det kommer till matande av husdjur. Den nya lagen prioriterar att djuren ska matas på rätt sätt. Inte för mycket, inte för lite och det är viktigt att djuren får rätt sorts föda.

För tillfället finns det inga planer på bötesstraff vid överträdelse av den nya lagen. Raussi säger att det krävs mer specifika förordningar om att djuren inte får övergödas.

– För tillfället finns det inte något sådant system. Men djurens hälsa får inte heller försämras enligt de lagar vi har nu. Helt tydligt har man vetat om problemen eftersom regeringen redan på 90-talet ingrep i pälsindustrin i Finland.

Rättelse: 9.1.2020 kl. 15.23 Rubriken förtydligad.