Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturhuset i Karis kan börja byggas redan i höst - parkeringsplatsernas antal väcker frågetecken

Från 2020
Uppdaterad 10.01.2020 11:16.
Man står och talar framför publik.
Bildtext Raseborgs tekniska direktör Jan Gröndahl berättade om planerna för det nya kulturhuset på ett invånarmöte den 7 januari.
Bild: Sofia Kajander/Yle

Om allt går som planerat rivs Fokushuset i Karis i maj och det nya kulturhuset börjar byggas i september. På ett invånarmöte om projektet var det parkeringen som dominerade diskussionen.

Planerna för det nya kulturhuset i Karis går framåt i racerfart.

Projektplanen för det nya kulturhuset i Karis som går under arbetsnamnet ”Nya Focus” godkändes av stadsstyrelsen i Raseborg i december.

Nu ska staden ansöka om byggnadslov med sikte på att börja riva den gamla biblioteksbyggnaden redan i mitten av maj.

Fokushuset i karis.
Bildtext Fokushuset från början av 1970-talet är snart ett minne blott. Huset är i dåligt skick.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det beräknas ta 16-18 månader att bygga det nya kulturcentret. Om allting går som planerat står det nya Focus klart år 2022.

Enligt tekniska direktören Jan Gröndahl kommer ansökan om byggnadslov att lämnas in den sista april och behandlingen väntas ta cirka tre månader.

Det betyder att byggstarten preliminärt sker den första september 2020.

- Vi anhåller om bygglov så fort det tekniskt sett är möjligt, säger Gröndahl.

Flytten kommer att ske på våren. Under byggtiden kommer biblioteksverksamheten att flyttas till andra lokaler, högst troligt till Grabbegården.

Slutspurt för finansieringen

Det nya kulturcentret beräknas kosta tio miljoner euro. Raseborgs stad står för hälften av summan medan resten bekostas av den nygrundade stiftelsen Nya Fokus i västra Nyland.

Karisbon Stefan Mutanen, tidigare direktör för Folkhälsan, kommer att leda stiftelsen som administrerar det nya kulturhuset i Karis.

- Vi behöver drygt fem miljoner och vi har nu löfte om fyra miljoner. Det krävs en viss spurt ännu.

Stefan Mutanen.
Bildtext Stefan Mutanen känner av invånarnas förväntningar på det nya kulturhuset.
Bild: Marica Hildén / Yle

Stiftelsens arbete har kommit igång och styrelsemedlemmarna har utsetts. Det ordnas en informationsträff den 26 februari.

- Vi har ansökningar inne och väntar ännu på svar från flera håll. Vi får lobba lite för att komma vidare. Det finns stora förväntningar och vi måste se till att vi levererar.

Bibliotek, teater och gemensam aula

Cirka 25 personer hade samlats i biblioteket i Karis på tisdagen (7.1) för att ta del av stadens informationsmöte om det nya kulturhuset.

Den första våningen av kulturhuset kommer att bestå av en aula med kafé som förenar det nya biblioteket med läsesal och en teatersal med 250-300 sittplatser. I aulan finns också Luckans betjäningsdisk.

Andra våningen är till för musikinstitutet.

Bibliotekets totala yta kommer totalt sett att minska till förmån för annan kulturell verksamhet.

Nytta för unga studerande

En av de som deltog i invånarmötet var Esbjörn Hägerstedt, som är rektor för Karis-Billnäs gymnasium.

Han undrade över utomstående aktörers möjligheter att använda det nya kulturhuset.

- Det finns ett skriande behov av kvällsöppet, till exempel för att ha studiecirklar. Det behövs lokaler där man kan vistas eftermiddagar och kvällar, åtminstone från gymnasiesidan.

Porträttbild på Esbjörn Hägerstedt.
Bildtext Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium ser en stor potential för bildningen. Kulturhuset kan bli en studielokal för gymnasieeleverna.
Bild: Benjamin Lundin / Karis-Billnäs gymnasium

- Jag tror på Ode-modellen där unga och äldre möts. Det är nog en bristvara i Karis i dag, säger Hägerstedt och syftar på Helsingfors centrumbibliotek Ode.

Parkeringsplatser största samtalsämnet

Hur ska Karis centrum klara av ett tillflöde på 300 personer som går på en teaterföreställning en fredagkväll? Behovet av parkeringsplatser kring det nya kulturhuset dominerade diskussionen i publiken.

Tekniska direktören Jan Gröndahl svarade att det inte kommer att byggas extra parkeringsplatser i samband med det här projektet, utan endast ett tiotal platser för personal och bibliotekskunder.

Stadens svar på behovet av parkeringsplatser är alltså det nya resecentret intill järnvägsbron, som har en del parkeringsplatser.

Karis stationsområde sett uppifrån med hjälp av en drönare.
Bildtext Karis nya resecenter ska svara på behovet av parkeringsplatser även för det nya kulturhuset.
Bild: Linus Westerlund

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) som också deltog i mötet föreslog även att “det andra höghusets” yta kunde användas till parkering.

- Vi hade två höghus i ett tidigare planutkast, men det ena togs bort. Det ska också finnas grönområde och lediga ytor på området, svarade Gröndahl.

Jan Lindroos, regionproducent för Åbo Svenska Teater, betonade behovet av parkeringsplatser i samband med stora kulturevenemang.

- Jag har märkt genom åren att när det ordnas stora tillställningar, exempelvis Hurja Piruettis stora dansshower, är området fullpackat med bilar.

Jan Lindroos
Bildtext Jan Lindroos var i tiderna med och sparkade igång Tryckeriteatern i Karis. Som regionchef för Åbo Svenska Teater ser han fram emot att få lägga upp en pjäs på den nya teaterscenen hösten 2022.
Bild: Yle/Maud Stolpe

Någon som också lyfte fram parkeringsplatsernas betydelse var Kerstin Karlberg, producent för många stora teaterprojekt i regionen.

- Äldre människor kan till och med köra till platsen på förhand för att se om det går att parkera vid platsen.

Diskussion om artikeln