Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snabba ryck i Norrskata – Houtsala fick sin efterlängtade gästbrygga redan nu i januari

Från 2020
Betonpontonbrygga fotograferad från bryggan mot stranden.
Bildtext Bryggan är nu på plats och de sista finjusteringarna görs under andra veckan i januari.
Bild: Harri Levälehto

Under tre somrar har ön Norrskata i Korpo varit utan gästbrygga och många har oroat sig för öns livskraft efter att bryggan sjönk och butiken på ön stängdes.

Men efter att Wihurikoncernens storägare, Norrskatabon Antti Aarnio-Wihuri erbjöd sig att bygga en ny brygga på Pargas stads mark i Houtsala har allt gått snabbt.

– Jag hoppades att vi skulle få en brygga till våren, men staden föreslog att de kan bygga redan nu. Det var naturligtvis okej för min del. Samarbetet med staden har gått mycket fint, säger en glad Aarnio-Wihuri.

Bryggan är nu på plats, den är 60 meter lång, tre meter bred och den kommer att ha 20-30 båtplatser. En del av båtplatserna kommer att reserveras för båtgäster och turister.

Dessutom kommer vissa av båtplatserna att hyras ut på årsbasis till deltidsboende som har sommarstugor på öarna i närheten, berättar Aarnio-Wihuri.

Marken arrenderar Aarnio-Wihuri i 20 år.

Enligt Aarnio-Wihuri är Houtsalaviken ändå problematisk då den är så grund. Han uppskattar att djupet vid ändan av bryggan endast är cirka 1,5 meter.

– Riktigt stora båtar kommer inte in. Vi ska tala med staden om muddring, men muddring blir knappast av i år.

"Lycklig lösning"

Också vid staden är man nöjd över att den utdragna bryggkonflikten, där staden utgick som segrare i rätten, nu kan läggas åt sidan.

– Det blev ju en lycklig lösning och det är glädjande att bryggan kom så här snabbt, säger samhällsingenjör Matias Jensén vid Pargas stad.

Lång betongpontobrygga sedd från stranden.
Bildtext Bryggan byggdes på samma ställe som förr.
Bild: Harri Levälehto

Att en privat aktör träder in och bygger en brygga så här, är inte heller helt ovanligt, enligt Jensén.

– Också i Ljusudda och Vepo i Pargas och i Hemsundet i Nagu har privata aktörer eller privata bolag arrenderat stadens mark och byggt bryggor, säger Jensén.

Då priset för hela kalaset i Houtsala kommer på tal blir Aarnio-Wihuri fundersam några sekunder, men låter sedan finurlig på rösten.

– Tja … folk vet nog vad en sådan här brygga kostar. Den här blev drygt hundratusen.

Diskussion om artikeln