Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Red Bull-chefen räknar bort Ferrari ur titelkampen nästa säsong: ”Vår främsta konkurrent blir Mercedes och framför allt Lewis Hamilton”

Från 2020
Max Verstappen i samspråk med Helmut Marko.
Bildtext Helmut Marko rankar Max Verstappen som den näst bäste föraren i formel 1.
Bild: /All Over Press

Titelkampen nästa säsong kommer att stå mellan Mercedes och Red Bull. Det anser Red Bulls rådgivare Helmut Marko som räknar bort Ferrari ur leken. Orsaken? Det tekniska direktiv som kom under slutet av den gångna säsongen.

Mercedes, Ferrari och Red Bull. Det var slutresultatet i konstruktörs-VM 2019 där Mercedes vann hela 15 tävlingar medan Ferrari och Red Bull fick nöja sig med tre triumfer vardera.

Nästa säsong blir det Mercedes och Red Bull som gör upp om titeln tror Red Bulls rådgivare Helmut Marko. Ferrari räknar han bort helt och hållet.

– Vår främsta konkurrent blir Mercedes och framför allt Lewis Hamilton. Han är nästan perfekt i sin körning och den bäste föraren just nu. Men Max Verstappen är god tvåa, säger Marko till den tyska tidningen Auto Bild.

Tekniska direktivet satte stopp för Ferraris framfart

Orsaken till att Marko inte tror på Ferrari ligger i händelser under den gångna säsongen. Vid flera tillfällen var Ferrari väldigt snabba i kvalen och det fick konkurrenterna att misstänka fusk.

Det spekulerades i att Ferrari hade upp till 50 hästkrafter mer än de övriga stallen. Internationella bilsportförbundet Fia utredde saken och kom fram till att stallet inte fuskade men skickade samtidigt ut ett nytt tekniskt direktiv för bränsleflödet.

Efter det nya direktivet tappade Ferrari fart och gick inte att känna igen i de sista tävlingarna.

– Vi var snabbare än dem under den sista tredjedelen. De verkade inte ha samma fördel på motorsidan som de hade tidigare under säsongen, säger Marko.

Helmut Marko talar med ingenjörer
Bildtext Helmut Marko.
Bild: xpbimages.com

Red Bull bytte motorleverantör till Honda inför säsongen 2019 och det samarbetet har fått Marko att andas optimism inför framtiden.

– Honda uppfyllde inte bara förväntningarna förra säsongen, de överträffade dem. Honda är nästan på samma nivå som Mercedes, det är bara i kvalen som det sista lilla saknas.

– Jag är säker på att Honda kommer att ta det sista steget och sedan är det vår uppgift att bygga en bil som direkt kan tävla om titeln. Just nu ser det bra ut och vi kommer att vara klara betydligt snabbare än tidigare, säger Marko.

Diskussion om artikeln