Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prins Harry och hertiginnan Meghan drar sig tillbaka – kommer att dela sin tid mellan Storbritannien och USA

Från 2020
Uppdaterad 09.01.2020 06:41.
Prins Harry och hertiginnan Meghan kliver åt sidan - Spela upp på Arenan

Prins Harry och hertiginnan Meghan meddelar att de tar ett steg tillbaka från sina nuvarande roller i det brittiska kungahuset. I fortsättningen tänker prins paret dela sin tid mellan Storbritannien och USA.

I ett uttalande skriver prins Harry och hertiginnan Meghan att paret efter många månaders övervägande fattat beslut om att inta en ny, "mer progressiv", roll i det brittiska kungahuset.

Prinsparet ämnar kliva åt sidan och strävar efter att bli ekonomiskt oberoende.

I fortsättningen tänker Harry och Meghan dela sin tid mellan Storbritannien och USA, Meghans hemland. Enligt uttalandet kommer det här att göra det lättare för paret att uppfostra sin son Archie i den kungliga tradition han föddes in i, men också göra det möjligt för familjen att "fokusera på det nästa kapitlet" vilket kommer att innefatta en ny välgörenhetsorganisation.

Enligt uttalandet kommer paret också i framtiden att samarbeta med drottning Elizabeth och resten av kungafamiljen.

Turbulent fjolår för prinsparet

Prins Harry och hertiginnan Meghan återvände nyligen från en flera veckor lång resa till Kanada och deltog därmed inte i kungahusets traditionella julfirande i Sandringham.

Prinsparet har haft ett kämpigt förhållande till medierna och har uttryckt missnöje med den mediala uppmärksamheten. I höstas stämde hertiginnan Meghan tidningen Mail on Sunday för att den enligt henne publicerat ett brev hon skickat till sin pappa. Också prins Harry har kritiserat medierna, och har anklagat den brittiska tabloidpressen för att sprida lögner och föra en "hänsynslös kampanj" mot Meghan.

Vilken inverkan beskedet har på tronföljden är oklart. Prins Harry är sjätte i den brittiska tronföljden, efter sin far prins Charles, sin bror prins William och Williams tre barn.

Dickie Arbiter, tidigare presstalesman för Buckingham Palace, säger till BBC att inget dylikt hänt i modern tid. Arbiter jämför beskedet med kung Edvard VIII:s beslut att abdikera år 1936 för att gifta sig med Wallis Simpson.

– Det är det enda prejudikatet, säger Arbiter till BBC.

Diskussion om artikeln